Elindult A Dal 2022, öt produkció máris kiesett

A Dal 2022, Rókusfalvy Lili és Király Viktor
Vágólapra másolva!
Lezajlott a Duna Televízión A Dal 2022 első válogatója, amelyben tíz produkció küzdött a zsűri és a közönség kegyeiért, öten közülük tovább is jutottak. Lássuk, hogy mit hallott a zsűri, hogyan értékelte az egyes versenyzőket, milyen pontszámokat osztott ki az adásban!
Vágólapra másolva!

Új műsorvezetőkkel, Rókusfalvy Lilivel és Király Viktorral indult útjára A Dal 2022-es adássorozata: az első válogatón a tavaly meghalt Kóbor Jánosról is megemlékeztek a Gyöngyhajú lány előadásával, egy másik extra produkcióval pedig Wolf Kati lépett fel. Az énekesnő a megújult zsűriben is közreműködött, Mező Misivel, Ferenczi Györggyel és a Mystery Gang énekesével, Egri Péterrel értékelte, pontozta az élő versenyprodukciókat az alábbiak szerint.

Ruby Harlem & Kohánszky Roy: Még ma este – 36 pont

"Micsoda kezdés!" – lelkendezett Rókusfalvy Lili, miközben Wolf Kati is csak méltatni tudta a produkciót: borsódzott a háta, nem irigyelte az utánuk következő versenyzőt. Mező Misi szerint a szerelem soha nem fog kimenni a divatból, Bruno Mars előzenekarának javasolta a formációt. "Jól bekezdtétek a műsort" – mondta Ferenczi György, majd Egri Péter is fantasztikusnak nevezte az együttest, Detroitban érezte magát.

Erdős Fruzsi: Azt beszélik – 32 pont

Ferenczi György köszönetet mondott a bandának a folkos kíséretért, de jólesett hallani neki az egyedi, gazdag szókincsről árulkodó szöveget is. "Sikerült mindannyiunknak végigolvasni veled ezt a népmesét" – mondta Mező Misi, dicsérve ő is a szöveget, a gitárszólóról pedig még saját zenekara, a Magna Cum Laude is eszébe jutott.

Pankastic!: Hosszú volt a nyár – 33 pont

Az énekesnő és a dobos szerelme ihlette a dalt, amelyet a zenészek "progresszív csángó popnak" neveztek. Wolf Kati szakmázott egy sort, George Bensont emlegette, nagyon tetszett neki a csipetnyi dzsessz, amit belecsempésztek a dalba. "Le vagyok nyűgözve" – lelkendezett Egri Péter is, neki is imponált, hogy a dzsesszt népszerűsítették a színpadon.

Sándor Szofi: 21 Gramm – 36 pont

A mindössze 17 éves énekesnő a koronavírus áldozatainak kívánt emléket állítani a dallal, amelytől Király Viktor el is ájult azonnal. Mező Misinek is nehéz volt megszólalnia, a lány tehetségét méltatta: már most kész művésznek vélte, a szöveg komolyságát dicsérte. Wolf Kati az előválogatókról is szívesen emlékezett Szofira, szerinte nagyon jól megfogta a járvánnyal kapcsolatos szorongást, ami sok más jelentkezőnek nem sikerült – így a maximális 10 pontot adta neki.

Kies: Nem félek – 32 pont

A Dalban 2020-ban már látott fiúk rockot játszottak, ami Mező Misinek nagyon tetszett, örült, hogy a műfajra jellemző önmarcangolás helyett pozitív gondolatokat fogalmaztak meg. Ferenczi György is elhitte, hogy a srácok – a dal címének megfelelően – nem félnek: "Nincs túlgondolva a rock'n'roll, de kegyetlenül oda van vágva" – mondta, végül 8 pontot adott a zenekarnak, ahogy a többi zsűritag is.

Prove: Karambol – 29 pont

"Micsoda fiatalos lendület!" – dicsérte Rókusfalvy Lili a zenekart, Wolf Kati is vidámnak és energikusnak tartotta a produkciót, szerinte nagyon jó "bemondások" voltak benne – de egy idő után "kikapcsolt a dalból", úgy vélte, hogy a fiúknak még dolgozniuk kéne a szerzeményeken. Egri Péter a színpadi jelenlétet dicsérte, minden ízében élőnek látta a produkciót.

The Easy Babies: Szerelem – 30 pont

Az 1940-es éveket idéző, swinges produkció Ferenczi Györgyöt csak félig-meddig győzte meg: gratulált a szólamtartáshoz, az egyenruhás szerepből viszont kiestek szerinte a lányok. Egri Péter egyedinek tartotta, hogy a 21. században a háromszólamú éneklést választották, a hangszerelésben viszont talált kivetnivalót, ő kicsit modernebbre vette volna. Wolf Kati szerint ennek a műfajnak színesebben kellett volna megszólalnia, Mező Misinek az egyszerű szöveg nem tetszett.

Kijube: Holnap majd elhiszem – 32 pont

Mező Misi a "wow-élményt" kereste, amíg az előválogatókon végighallgatta a majdnem 400 dalt, és a Kijube szerzeményében meg is találta: berántotta a dal, "a zenében maradt". Wolf Kati programzenének nevezte a szerzeményt, randi után hazamenős, összebújós számnak érezte, kritikaként csak a sűrű refrént emlegette – Mező Misi viszont ezzel is vitatkozott. "Magával ragadó volt, 8 pont" – összegezte Egri Péter, amit hallott.

Ya Ou: Zsákutca – 29 pont

Egri Péter szerint egy tökéletes példát hallottunk arra, hogy miként kell popszámot írni, a szöveget azonban kicsit jobban személyre szabta volna Ya Ou helyében. Wolf Kati emlékezett arra, hogy a dal megosztó volt az előválogatókon, értette is a popzenét – mint műfajt – ért kritikákat; dicsérte viszont az előadó alázatát, és hogy mindig jól, biztosan énekel.

Majoros Csenge: Földöntúli szerelem – 33 pont

Wolf Kati meghatódott: "a régi világ" zenéjét hallotta, amit imádott, mellette a csodálatos hangszerelést dicsérte, a zenei részben azonban több mélységet és fájdalmat érzett, mint a szövegben – meghallgatná a dalt húsz évvel később is a 22 éves énekesnőtől. Ferenczi György szerint az előadó, az interpretáció miatt szeretünk meg egy dalt, és Csengénél ez nagyon is működött. Egri Péter a vonós szekció hatása alá került, Mező Misi nagybetűs harmóniának nevezte a produkciót.

A zsűri pontszámai alapján az első négy helyezett, vagyis a Ruby Harlem & Kohánszky Roy formáció, Sándor Szofi, Majoros Csenge és a Pankastic! automatikusan továbbjutott, a közönségtől pedig – a maradék hat előadóból – Ya Ou kapta a legtöbb szavazatot, így ő is mehetett tovább az elődöntőbe.

Az összes versenydalt, mind a negyvenet meg tudja hallgatni itt.