Magyar sztárok, akik csillagot kaptak Hollywood híres sétányán

Lugosi Béla, Gábor Zsazsa, Gábor Éva, Harry Houdini montázs
Vágólapra másolva!
A múlt században sok magyar származású művész próbált szerencsét a tengerentúlon, közülük néhányan óriási sikerrel jártak. Voltak, akik maradandó hírnévre tettek szert, és mindmáig felmerül nevük a közbeszédben. Az akkor gyakori névmódosítások miatt egyesekről nem is gondolnánk, hogy magyar gyökerekkel rendelkezett egykor. A következő művészekre méltán büszkék lehetünk, hiszen Hollywood leghíresebb sétányán kaptak elismerést. Ez az írás az 1900-as évek első felével foglalkozik: természetesen később is sok nagy magyar vagy magyar származású művész ért el páratlan sikert Hollywoodban: a színészek közül az Oscar-díjas Goldie Hawn, Paul Newman és Adrien Brody is magyar származású. Magyarországon született (és később haza is tért megújítani a magyar filmgyártást) a világhírű producer, Andy Vajna, és szintén itt született az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, és barátja, a szintén világhírű operatőr, Kovács László is.
Vágólapra másolva!
Hollywoodi Hírességek Sétánya Forrás: Shutterstock

Lugosi Béla - színész

1882. október 10-én született Lugos településen, mely ma Románia részét képezi. Születési nevén Blaskó Béla művésznevét születési helye után választotta. Édesapja halála után döntött úgy, hogy munkába áll, így kezdődött színészi karrierje. 1920-ban gépészként hagyta el Berlint egy szállítóhajóval, így került az Amerikai Egyesült Államokba.

Eleinte színházban játszott, Dracula gróf szerepében, mellyel akkora sikert aratott, hogy a Universal filmstúdió felkérte, játssza el a vámpír történetét mozifilm változatban is. Lugosi beragadt a horror műfajba, azt kiválóan űzte. Lugosinak alkalma volt együtt szerepelni egy másik híres magyarral, Hajmássy Ilonával, aki szintén csillagot kapott a sétányon. A színész 73 évesen halt meg, Los Angelesben temették el.

Dracula 1931, Bela Lugosi Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© universal/Universal


Hajmássy Ilona – színésznő, énekesnő

Hollywoodban Ilona Massey néven elhíresült színésznő és operaénekes. 1910-ben született a magyar fővárosban, Budapesten. 1937-ben utazott Amerikába, hogy karriert építsen. Olyan filmstúdiókkal dolgozott együtt, mint a Metro-Goldwin-Mayer vagy a United Artists. Balalajka című, második filmje hozta meg számára a világsikert 1939-ben, majd tíz év múlva Marilyn Monroe oldalán játszott a Szerelmi boldogságban.

Lugosi Bélával a Frankenstein találkozik a Farkasemberrel című horrorfilmen dolgoztak együtt 1943-ban, 1952 után már csak televíziós szereplései voltak. Hajmássy 1974-ben halt meg, Maryland államban.

Hajmássy Ilona Forrás: Metro-Goldwyn-Mayer

Lapozzon, a cikknek nincs vége!