Bíróság elé kell állnia az adócsalással vádolt Shakirának

Shakira
Vágólapra másolva!
Bíróság elé kell állnia Shakirának Spanyolországban, ahol 14,5 millió eurós (5,9 milliárd forint) adócsalással vádolják a kolumbiai énekesnőt. Erről döntött kedden egy barcelonai törvényszék, azonban a bírósági tárgyalás időpontját még nem tűzték ki.
Vágólapra másolva!

Ahogy korábban megírtuk, a Grammy-díjas popsztárt 2019-ben vádolták meg azzal, hogy 2012 és 2014 között nem fizetett adót külföldi bevételei után, holott már Spanyolországban élt. A 45 éves énekesnő, akinek világszerte több mint 80 millió lemeze kelt el, ártatlannak vallja magát, és elutasította, hogy vádalkut kössön a bírósági tárgyalás elkerülése céljából.

A spanyol ügyészség jelezte, hogy nyolc év börtönt és hatalmas összegű pénzbírságot fog kérni Shakirára, ha bűnösnek találják.

Ártatlanságának hangsúlyozása mellett az énekesnő befizette a spanyol költségvetésbe a követelt összeget és kamat címén három millió eurót, így védői szerint már végképp nem tartozik semmivel.

Az ügyészség szerint Shakira 2012 és 2014 között már rendes tartózkodási hellyel rendelkezett Spanyolországban, 2012 májusában vett egy házat Barcelonában, ahol családjával élt, ott született 2013-ban első fia is élettársától, így teljes bevétele után Spanyolországban kellett volna adóznia.

Az énekesnő azt állítja, hogy csak 2015-ben telepedett le tartósan Spanyolországban, ezt megelőzően az egyébként adóparadicsomnak számító Bahamákra volt bejelentkezve, ráadásul az évek nagyobb részét külföldi turnékon töltötte.

A múlt héten az ELLE magazinnak adott interjújában azt mondta: látván, hogy egy spanyol állampolgár az élettársa,

"a spanyol adóhatóságnak csorogni kezdett a nyála. Világos, hogy meg akarták szerezni ezt a pénzt bármi áron".

Shakira és élettársa, az FC Barcelona védője, Gerard Piqué júniusban jelentette be, hogy különválnak. A 45 éves Shakira és a 35 éves Pique 2011 óta élt együtt, és két fiuk született.

Shakira és volt párja, Gerard Piqué Forrás: AFP/Josep Lago