Meghalt Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis
Vágólapra másolva!
A rock and roll korai korszakának nagy legendája volt.
Vágólapra másolva!

Meghalt Jerry Lee Lewis amerikai zongorista, énekes, dalszövegíró és zeneszerző. Beceneve a "Killer" (Gyilkos) volt, melyet utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelt ki. 1986-ban elsőként került be a clevelandi Rock and Roll Hall of Fame büszkeségei közé, olyan rocklegendák mellett, mint Chuck Berry, James Brown, Ray Charles és Elvis Presley.

Jerry Lee Lewis 2009-ben

A rock and roll úttörője volt, egyben Elvis Presley korai riválisa volt. Lewis sajtósa megerősítette a halálhírét a Rolling Stone-nak, de a halál okát nem lehetett azonnal tudni. Lewis a Mississippi állambeli Desoto megyében lévő otthonában hunyt el, hetedik feleségével, Judith Coghlannal az oldalán.

A rock and roll nagy korszakának sztárja volt

1954-ben rögzítette első demóját, majd a következő évben a country fővárosában, Nashville-ben tett kitérőt. 1956-ban Memphisben Jack Clement lemezproducer és hangmérnök felfedezte Jerry tehetségét és azonnal rögzített is vele pár felvételt a Sun Recordsnál. A kiadó tulajdonosa, Sam Phillips ezt követően több sessionfelvételhez is alkalmat teremtett Lewis számára olyan előadókkal, mint Carl Perkins és Billy Lee Riley.

Forrás: AFP/2017 Getty Images/Rick Diamond

A kiadó legnagyobb felfedezettje, Elvis Presley elismerően és féltékenyen meg is jegyezte, hogy ha úgy tudna zongorázni, mint Jerry, feladná az éneklést. 1956. december 4-én alkalom nyílt egy közös sessionre Memphisben Elvis Presley, Johnny Cash és Carl Perkins társaságában. Az örömzenélésből (jammelés) született dalok később megjelentek a Million Dollar Quartet névre keresztelt albumon. Bár nem Jerry Lee Lewis volt az első a műfajban, de ő forradalmasította. Első nagy slágerei voltak a Great Balls of Fire, Whole Lotta Shakin' Goin' On és a High School Confidental.

2004-ben a Rolling Stone Magazin 24. helyre rangsorolta az énekest a Minden Idők 100 Legnagyobb Művésze listán. 2003-ban All Killer, No Filler: The Anthology című gyűjteménye felkerült a Rolling Stone Minden Idők Legnagyobb Albumai listára. Egyediségéhez őrült színpadi produkciója is hozzájárult, melyben gyakran táncolva játszott, a zongorára ugrott, vagy éppen felgyújtotta azt.

"Kezdetben ott volt Elvisszel, Johnny Cash-sel, Chuck Berryvel, Little Richarddal, Carl Perkinsszel, Fats Dominóval, Buddy Hollyval és a többiekkel, és nézte, ahogy egymás után elhalványulnak addig, míg végül egyedül ő maradt, hogy tanúskodjon és énekeljen a rock 'n' roll születéséről" - mondta róla sajtófőnöke.

Magánélete, tragédiák, botrányok

1958-as angliai turnéjáig Lewis magánélete nem igazán volt ismert a rajongók körében. Ebben az évben már harmadik feleségével, a tizenhárom éves Myra Gale Lewisszal élt (előző feleségei Jane Mitcham és Dorothy Barton voltak). A kiskorú feleség egyben Lewis unokatestvére is volt. A turné a felreppent hír hallatára három koncert után véget ért a közfelháborodás miatt. A botrány miatt Amerikában is különcként kezelték a zongoristát, barátai és támogatói elpártoltak mellőle. Egyedül a rádiós személyiség, Alan Freed (a rock 'n' roll kifejezés feltalálója) maradt hű hozzá és játszotta lemezeit.

Forrás: AFP/2005 Getty Images/Kevin Winter

Lewisnak karrierje kezdete óta voltak káros szenvedélyei, de ezek leginkább 1970-től hatalmasodtak el rajta, miután elvált harmadik feleségétől, Myrától. A tragédiát tetézte, hogy 1973-ban tizenkilenc éves fia, Jerry Lee Lewis Jr. autóbalesetben elhunyt. Korábban elsőszülött fia, Steve Allen Lewis vízbe fulladt. Lewisnak egyedül egy lánya maradt, a zenész Phoebe Lewis. Az 1970-es és 1980-as évek egy részét kórházban vagy éppen elvonón töltötte. 1976-ban, a negyvenegyedik születésnapján véletlenül rálőtt basszusgitárosára, Butch Owensre.

Lewis két 1957-es kislemeze, a Whole Lotta Shakin' Goin' On és a Great Balls of Fire a rock legkorábbi és legősibb slágerei közé tartozott. „A rock & rollt még azelőtt alkottam meg, hogy valaha is a rock & rollra gondoltak volna" – mondta Lewis a Rolling Stone magazinnak pár évvel ezelőtt.