Különleges kulisszatitkok az 55 éves Mézga családról

Mézga család
Vágólapra másolva!
Idén 55 éve, hogy először sugározta a Magyar Televízió a Mézga családot, mely csupán néhány év alatt vált igazi világsikerré. A Bors nosztalgikus történeteket felidézve beszélgetetett Ternovszky Béla Kossuth-díjas rendezővel az alkotói folyamatokról.
Vágólapra másolva!

Az állami megrendelésre készült családi filmsorozat, a Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt az 1960-as, '70-es és '80-as években, de a 2004-es ismétlés alkalmával is mintegy félmillióan nézték - írta a lap. Világszerte emberek milliói imádták, hiszen Németországtól Kubán keresztül Hollandiáig hatalmas sikerrel vetítették a tévécsatornák.

A Mézga család MTV

A nem várt népszerűség az alkotókat lepte meg a legjobban

Átütő siker volt! Még most sem tudom minek volt ez köszönhető, habár igaz, a Pannónia Filmstúdió akkoriban ontotta magából a sikergyanús rajzfilmeket! Egy igazán termékeny, és megismételhetetlen időszak volt ez! - kezdte nosztalgikus hangulatban a Kossuth- és Balázs Béla díjas művész, Ternovszky Béla, aki kezdetben mint animátor, majd Nepp József társrendezőjeként, Romhányi József dialógíróval együtt készítették a különleges családról szóló sorozatot.

Élet a büfében

Nem csupán Mézgáék miatt voltak különlegesek ezek az évek, hanem csakhamar kiderült, hogy

a Pannónia falain belül dolgozók szintén összetartó közösségként működtek.

Imádtuk és tiszteltük egymást a kollégáimmal. Persze, ment a viccelődés, a humorizálás. Nagy élet zajlott a büfében, akár Mézgáék, mi alkotók is egy nagy család voltunk - mesélte kiérezhető meghatódottsággal a hangjában Ternovszky, ki máig visszasírja a régi, Pannóniás hangulatot.

„Maradandót alkottunk"

A legfőbb karaktereket Nepp József, a sorozat atyja találta ki, az első rajzokkal is Nepp Dodi (ahogyan a kollégáig hívták) állt elő. Mézga Géza, Paula, Aladár és Kriszta és a többiek is az ő figurái lényegében.

A történeteket is nagyrészt Dodi írta, azonban a máig élő dialógusokhoz az akkor már befutott Romhányit kértük fel, aki nagyon is jól jeleskedett a feladatban. A konkrét gyártás részénél kapcsolódtam bele a folyamatokba, amit igazán élveztünk 4 évadon át! Az, hogy pár évvel ezelőtt is játszotta a televízió, és rengeteg nézőt ültet még mindig le a tévé elé, az sokatmondó. Számomra azt mondja, hogy

értékeset, maradandót alkottunk, egyszerűen nem öregszik a film.

Nem úgy, mint mi, akik közben meg is fogyatkoztunk jó néhányan - mondta a Macskafogó rendezője, Ternovszky Béla.

Olyan színészi kvalitások adták a hangjukat a mesefiguráknak, mint

Harkányi Endre Mézga Géza bőrébe bújva, vagy Földessy Margit, Győri Ilona, vagy Geszti Péter, mint a Aladár és Haumann Petra, akit Krisztaként hallhattunk.