Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin és Tom Hanks is a Harvardon

HANKS, Tom; KARIKÓ Katalin
Cambridge, 2023. május 25. A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én. MTI/AP/Steven Senne
Vágólapra másolva!
Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin és Tom Hanks is a Harvardon, ahol összesen hat embert tüntettek ki.
Vágólapra másolva!

A Harvard Egyetem díszdoktori címet adományozott hat embernek a Tercentenáriumi Színházban – közölte a Harvard Gazette.

A díjazottak között szerepelt Karikó Katalin biokémikus, Tom Hanks színész, Jennifer A. Doudna Nobel-díjas vegyész, Hugo Morales, a Radio Bilingüe társalapítója, Michael Mullen, egy kitüntetett katonai vezető és David Levering Lewis történész - írja a Tények.

Karikó Katalinról és Tom Hanksről közös kép is készült az ünnepségen.

Forrás: MTI/AP/Steven Senne

Karikó Katalin, az mRNS alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó biokémikus, akinek teljes úttörő munkásságáról megemlékeztek, így többek között arról is, hogy Drew Weissmannal együtt felfedezte, hogyan lehet az mRNS-t úgy megtervezni, hogy az emlőssejtekbe juttatva a kívánt fehérjéket előállítsa. Ezzel az innovációval hozták létre a koronavírus idején a Pfizer-BioNTech és a Moderna által kifejlesztett vakcinákat, ami a Covid-19 mellett még számos más betegség kezelésére is ígéretes.

A 66 éves, kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas Tom Hanks-t a Harvard Gazette neves színészként, producerként, íróként, rendezőként, emberbarátként, „Amerika apjaként" mutatja be, aki elkötelezett az emberek segítése iránt, többek között segített támogatást szerezni az AIDS- és rákkutatásnak, az űrkutatásnak és a második világháborús nemzeti emlékműnek.