Így búcsúznak a színészek Máthé Erzsitől

Máthé Erzsi, színész, színművésznő
Budapest, 2014. szeptember 10. Máthé Erzsi színésznő a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Vágólapra másolva!
Mint azt korábban írtuk, tegnap este, május 8.-án halt meg Máthé Erzsi Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas művész. A színésznő 95 éves volt, már régóta betegeskedett és visszavonultan élt, gondozásra szorult. Pályatársai mégis döbbenten állnak halálhíre előtt, megtörten nyilatkoznak Máthé Erzsiről.
Vágólapra másolva!

Fodor Zsóka is teljesen összetört Máthé Erzsi halálhíre hallatán, hiszen elmondása szerint pár héttel ezelőtt járt nála, mivel nagyon jó barátnők voltak. Egy közös munka során ismerkedtek össze, azóta tartották egymással a kapcsolatot. A találkozójuk nagyon jó hangulatban telt, sokat nevettek, ezért is áll értetlenül a történtek előtt. Fodor ígéretet is tett barátnőjének, hogy hamarosan újra elmegy hozzá, nagyon bántja, hogy már nem teheti meg.

Nagyon szerettem volna újra elmenni hozzá, de a színházi munkáim, az ingadozás Pécs és Budapest között, valamint az egyéb elfoglaltságaim mostanában nem tették lehetővé, hogy ismét meglátogassam" - mondta Fodor Zsóka, aki munkái és egyéb elfoglaltságai miatt nem ért oda időben barátnőjéhez.

A 89 éves Bodrogi Gyula is megemlékezett kollégájáról, akivel sajnos soha nem nyílt lehetősége együtt játszani a színpadon, de fiatalon már csodálta őt a közönség soraiból.

Egy csodálatos, temperamentumos, egészen különleges tehetség volt, már fiatalkorában annyira jó volt, hogy majd kicsattant a színpadon" - mondta Máthé Erzsiről Bodrogi Gyula, aki nagyon sajnálja, hogy régóta nem tudtak találkozni sem személyesen a színésznő egészségi állapota miatt.

Bodrogi Gyula Fotó: Polyák Attila - Origo

Pásztor Erzsi is megszólalt pályatársa halálhíréről:

Aztán eszembe jutott, hogy kilencvenöt éves, én meg nyolcvanhét. Reggel aztán megtudtam a hírt, alig tértem magamhoz" - kezdte a Blikknek Pásztor Erzsi, aki egy kedves emléket is megosztott barátnőjéről.

"Remélem, érezte, mennyire szerettem. Számomra ő hatalmas példakép volt. Még kezdő színésznő voltam, amikor szembejött velem a színházban a folyosón. Dadogtam, nem tudtam, hogy csókolommal vagy sziával köszönjek-e neki? Rám ordított: "Tegezz, te marha!" Ezzel örökre belopta magát a szívembe" - mesélte megismerkedésük történetét Pásztor Erzsi, aki azóta is beleborzong, hogy épp Máthé Erzsivel álmodott, közvetlenül a halála után.

A képen balról: Raksányi Gellért, Máthé Erzsi és Berek Kati Forrás: MTI/Sándor Katalin