Így hozott európai turnét a Kontroll sikere egy magyar zenekarnak

Kulka János és Csányi Sándor a Kontroll című filmben
Vágólapra másolva!
Antal Nimród mára kultikussá vált filmje, a Kontroll idén húszéves, ennek apropójából több koncerttel és vetítéssel is készülnek idén a rajongók számára. A 2003-as film hatalmas sikert aratott Magyarországon és külföldön egyaránt, most Milkovics Mátyás, a film zeneszerzője meglepő részleteket árult el az Origónak arról, hogyan készült a Kontroll, és ő maga hogyan emlékszik vissza erre az időszakra.
Vágólapra másolva!

Milkovics Mátyás 1998-ban alapította meg a NEO zenekart, akik az akkoriban egyre népszerűbb elektronikus műfajban alkottak. A Kontroll előtt főleg az elektronikus stílus iránt érdeklődők között voltak igazán népszerűek, majd 2003-ban a filmhez készült album nem várt sikert hozott a zenekarnak, hiszen még az országhatáron túl is rengetegen rajongtak mind a filmért, mind az albumért. A NEO eredeti felálláshoz képest mára sokat változott, jelenleg Izsó Bogi énekesnővel, és például a kontrollos koncerteken Lovas András szitárossal, valamint Szilágyi Áron dorombossal egészül ki a zenekar, de Milkovics csak előre tekint és mindig újban gondolkodik.

A NEO elektronikus hangzásával remekül kiegészítette a Kontroll sajátos képi világát Forrás: Milkovics Mátyás

Persze nagyon örül annak, hogy a Kontroll és a hozzá készült dalok a mai napig ilyen nagy érdeklődésnek örvendenek. Nem meglepő, hiszen akkoriban nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is hatalmas sikereket aratott a film és a zene is, folyamatosan turnéztak Európában, eljutottak például Angliába, Németországba, Belgiumba, Lengyelországba is.

A CD-s korszakban ez még nagy szó volt. Ma már különböző streamingplatformokra könnyen felkerülhet a zenéd és a világ bármely pontján hallgathatóvá válik" - kezdte Milkovics Mátyás az Origónak, aki szerint így sokkal szélesebb körhöz eljutott ez a zenei műfaj, egyre szélesebb körben ismerkedhet a hallgatóság vele, mint korábban.

Hatalmas sikereket hozott a Kontroll a zenei albumot készítő zenekarnak is, bejárták Európát a film premierje után Forrás: Milkovics Mátyás

A zeneszerző visszaemlékezése szerint szinte a véletlennek köszönhette, hogy megismerkedett annak idején a Kontroll rendezőjével, Antal Nimróddal, aki azóta már Amerikában építi a karrierjét. Egy klipforgatáson találkoztak, ahol kiderült, hogy az akkor még kezdő rendező nagy rajongója a NEO-nak, majd félrehívta a zeneszerzőt és elmondta, hogy az első filmjének forgatására készül és szeretné, ha a NEO írná a zenéjét.

A NEO zenekar (Milkovics Mátyás mellett jelenleg Izsó Bogi a tagja), a mai napig szívesen adják elő a Kontrollhoz készült dalokat, de sok újdonsággal készülnek Forrás: Milkovics Mátyás

Milkovicsnak és zenekarának is nagyon tetszett a film forgatókönyve és azonnal igent mondtak rá, majd eltelt pár év, mire sikerült összehozni a film megvalósításához szükséges feltételeket. A NEO és a rendező rögtön egy hullámhosszon voltak, kötöttségek és elvárások nélkül akartak alkotni, ezért ők maguk sem gondolták, hogy ekkora és maradandó sikereket aratnak majd a Kontrollal.

– emlékezik vissza Milkovics Mátyás, aki annak ellenére, hogy minden nap megkapta a film egyes jeleneteinek próbavágatait, a forgatókönyvet, mégis többször lement az éjszakai forgatásokra, melyek a metró üzemzárása után kezdődtek. Számára fontos volt, hogy saját szemével is lássa a helyszínt, a színészeket, a stábot és érezze az események különleges atmoszféráját.

Kulka János és Csányi Sándor a Kontroll című filmben Forrás: Budapest Film

A Kontroll szereplőgárdája is nagyon ígéretes volt, sokak számára meghozta az áttörést. A főszereplők Csányi Sándor, Mucsi Zoltán, Pindroch Csaba, Badár Sándor, Nagy Zsolt, Balla Eszter és Kovács Lajos voltak, akik remekül játszották a furcsa BKV-ellenőröket, és a sok esetben annál is furcsább utasokat. Számukra a forgatás sem volt veszélytelen, hiszen volt, hogy a metróalagutakban kellett futni a szereplőknek, miközben egy dízel vontató húzta a kamerát, akár meg is fulladhattak volna. A furcsa és egyedi hangulatú Kontroll sikeréért azonban mindent beleadtak, ezért is lehetséges, hogy húsz évvel később hatalmas sikernek örvend.

Balla Eszter és Csányi Sándor a Kontroll című filmben Forrás: BudapestFilm

Még nem volt időnk nosztalgiázni ezen, hiszen előre tekintünk, de nagyon jó érzés, hogy még 20 évvel a film után is összehozza az embereket, megmozgatja őket, beszélnek róla. Zenészként azt mondom, hogy ezért érdemes az egészet csinálni" – mondta a zeneszerző.

A Kontroll 20. évfordulójának alkalmából adott albumkoncertet a NEO Forrás: Milkovics Mátyás

Idén több helyen is megemlékeztek a Kontrollról, több vetítés, vagy vetítéssel egybekötött koncert is volt a huszadik évforduló tiszteletére. Először a júniusi Metrófesztiválon kedveskedtek a budapesti hármas metrón utazóknak, a Nagyvárad tér állomáson lépett fel a NEO zenekar, akik elképesztő módon idézték meg a film hangulatát. Majd a miskolci CineFesten is fellépett Milkovics Mátyás és zenekara, ahol a film vetítését követően annak zenéit játszották.

Bár elmondása szerint idén már nem lesz hasonló programjuk, de koncertjeiken mindig felcsendülnek a Kontrollhoz írt dalok is, így aki lemaradt volna, még hallhatja élőben a filmhez készült zenéket. Milkovics elárulta, hogy jelenleg is új albumon dolgozik, a következő évre nagy meglepetéseket tartogat az elektronikus zene kedvelőinek.