Megölték a "jégembert"

Vágólapra másolva!
A tudósok szerint nyílvessző terítette le a "jégembert" 5300 évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Megoldódott egy 5300 éves rejtély - jelentették be a kutatók, akik a "jégember" vagy Ötzi néven ismert bronzkori vadász halálának körülményeit vizsgálták.

Paul Gostner, a jégembert vizsgáló kutatócsoport radiológusa elmondta: nyílhegyet találtak a vadász bal válla alatt. Gostner szerint a csontokon található sérülések elárulják, milyen úton csapódott be a testbe a nyílvessző. Úgy tűnik, Ötzi csak néhány órával élhette túl a sebesülést.

Ötzit fagyott testét 1991-ben találtak meg hegymászók az Ötzvölgyi-Alpok gleccserjegébe temetve. A több mint 3000 méteres magasságban megtalált testen még az öltözet egyes darabjai is megmaradtak, így például a kecskebőrből készült lábszárvédő és a növényi szárakból font köpeny. Nem messze tőle egy tegeznyi nyílvessző és egy rézfejű balta hevert. Már a korai vizsgálatok is megállapították, hogy az egyik legrégebbi és legjobban megőrződött múmiáról van szó.

Az eddig elfogadott - és most megcáfolt - nézetek szerint a halálakor 45 éves, 1,65 méter magas és 40 kg-os vadász egy hóviharban lelte halálát. Mivel belefagyott a gleccserjégbe, kitűnő állapotban őrződtek meg testének és felszerelésének szerves anyagai. A lelet felbecsülhetetlen értéket képvisel mind a régészek, mind az antropológusok számára.

Ötzi jelenleg a Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban (Bolzano, Észak-Olaszország) egy speciális hűtött kamrájában fekszik. Fegyverei és használati tárgyai veszik körül a nagy becsben tartott vadászt.

[origo]

A témához kapcsolódó oldalak