Teller Ede atomfizikus kapja az első Corvin-lánc kitüntetést

Vágólapra másolva!
Teller Ede világhírű atomfizikus kapja elsőként a tavaly ismét bevezetett Corvin-lánc kitüntetést. Az állami elismerést a kormány nevében Várhegyi Attila, a kulturális minisztérium politikai államtitkára kedden adja át a neves tudósnak San Franciscóban, a fizikus otthonában.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnöki Hivatal méltatása szerint az 1908-ban, Budapesten született Teller Ede az egyetemes és a magyar tudomány legnagyobb élő alakja, az atomfizika, a kvantummechanika és számos kapcsolódó tudományág kivételes tekintélyű művelője. Részt vett az atom- és hidrogénbomba elméleti kidolgozásában, ám az egész világot megelőző ismeretinek birtokában teljes felelősséggel lépett fel a tömegpusztító fegyverek alkalmazása ellen.

"Hiszem, hogy Hirosima súlyos hiba volt" - figyelmeztette számtalan alkalommal a vezető amerikai politikusokat Teller Ede. A tudós sokat foglalkozott az atomreaktorokkal is, felismerte az urán-grafit-víz típusú reaktorok veszélyforrását - Teller-effektus -, és évekkel előre jelezte a csernobili típusú reaktorok veszélyeit.

A közlemény szerint a miniszterelnök által adományozott díj a XX. század első fele legkiemelkedőbb tudományos-kulturális elismerésének felelevenítése, amely jogi értelemben soha nem szűnt meg. A hagyományoknak megfelelően egyszerre tizenketten lehetnek a Corvin-lánc birtokosai azok közül, akik kimagasló érdemeket szereztek a tudomány, a művészet, az oktatás vagy a művelődés terén. A rendbe - amelynek köre nem bővíthető - a továbbiakban csak az nyer bebocsátást, akit a tagok javasolnak.

A Corvin-láncot utoljára 1943-ban osztották ki; az addig eltelt 13 év alatt összesen 23-an kapták meg, többek között Aba-Novák Vilmos, Bajor Gizi, Dohnányi Ernő, Hevesi Sándor, Hóman Bálint, Klebelsberg Kunó, Korányi Sándor, Kós Károly, Lehár Ferenc, Molnár Ferenc, Ravasz László, Szent-Györgyi Albert és Teleki Pál.

A Mátyás király portréját ábrázoló arany-ezüst medált életük végéig viselhetik a kitüntetettek. Az Országgyűlés tavaly februárban, a kitüntetésekről szóló törvényben tette lehetővé, hogy a Corvin-lánc mellett a Corvin-koszorút és a Corvin-díszjelvényt is adományozhassák miniszterelnöki hatáskörben.

A három részből álló kitüntetést eredetileg 1930. október 11-én alapította Horthy Miklós kormányzó Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter javaslatára. Az első átadási ceremóniát 1931. február 24-én, Mátyás király születésnapja tiszteletére rendezték. A tudósoknak, íróknak, művészeknek járó elismerés a két világháború közötti időszakban a legnagyobb állami kitüntetésnek számított.

Teller Ede után augusztus 24-én további öt személyiség részesül a magas elismerésben, amelyet Orbán Viktor ad majd át a kitüntetetteknek.

Ajánlat:

CORVIN LÁNC/KOSZORÚ NÉVSOR

A Corvin lánc kitüntetésről

Corvin-kitüntetések