Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Felfedte kilétét az új műszív tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Az első teljesen belső és önálló működésű műszív tulajdonosa egy 59 éves kétgyermekes családapa az amerikai Kentucky államból, aki kedden lépett a világ színe elé. A mellkasában hallható zümmögő, búgó hang folyamatosan arra emlékezteti, hogy még életben van.
Vágólapra másolva!

Robert Tools (jobbra), az első teljesen belső és önálló működésű műszív tulajdonosa egy kedden megtartott sajtótájékoztatón lépett a világ színe elé. A műszív beültetését július 2-án hajtották végre a Louisville Egyetem (Kentucky) sebészei, Robert Dowling és Laman Gray, s eddig csak annyit lehetett tudni gazdájáról, hogy 50-es éveit taposó cukorbeteg férfi.

Az 59 éves kétgyermekes családapa elmondta: számára a legnagyobb változást az jelenti, hogy nem szívdobogást, hanem egy zümmögő, búgó hangot hall a mellkasában. "A hangot sztetoszkóp nélkül is hallhatom, s rádöbbent arra, hogy még életben vagyok" - mondta a riportereknek a louisville-i Jewish Kórházban.

"Nagyszerűen érzem magam. Tudatára ébredtem a halál elkerülhetetlenségének. De arra is rájöttem, hogy ha lehetőség van az élet meghosszabbítására, élni kell vele" - mondta Tools, hozzátéve, hogy nem volt nehéz választania a kísérleti műtét és aközött, hogy otthon, egy széken üldögélve várja a halált. A beavatkozás előtt 80% volt annak esélye, hogy 30 napon belül meghal. A műtét óta ennek már közel kétszerese telt el.

A magas és jelenleg még igen sovány férfi elmondta, hogy a műszív egy "kissé nehezebb érzés a mellkasában, mint a régi szíve". Az orvosok szerint legalább 13 kilót kell híznia (bár az ideális 22 lenne), s ha ez megtörténik, többé fel sem fog neki tűnni a körülbelül 1 kilogrammos tömeg. Ha Tools valóban megerősödne, nemsokára akár sétálhatna és horgászhatna is.

Mint arról korábban beszámoltunk, a páciens állapota először folyamatosan javult, majd augusztus közepén egy fertőzés támadta meg a tüdejét, s visszakapcsolták a lélegeztetőgépre. Azóta ismét javult az állapota, bár a sajtókonferencia alatt többször is légzési problémái voltak, amikor zihálva szedte a levegőt.

A beültetést végző orvosok szerint Tools egy idő után hazatérhet otthonába, s állapotának alakulása összességében jó előjel a következő páciens számára. A második műszívtulajdonos kiléte egyelőre ismeretlen, de nagy valószínűséggel a Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) orvosi központjában fogják megműteni.

Az AbioCor az első teljesen belső működésű és komplett műszív, s a külvilág felől kizárólag az energiaellátása zajlik: a testen hordható telepekből a szintén beültetett áramátalakítóhoz, vezérlő panelhez és tartalék elemekhez jut az energia. A tervezők szerint az AbioCor nevet viselő mesterséges szív - amely minőségi ugrást képvisel a műszívek előző nemzedékéhez képest - elvben aktív életmódot tesz lehetővé hordozója számára. Az 1980-as években kifejlesztett műszíveket még egy külső berendezés irányította vezetékeken és csöveken keresztül.

Korábban az [origo]-ban:

  • Fertőzést kapott és gépen a műszíves
    2001.08.16. Rosszabbodott az állapota annak a páciensnek, akibe július 2-án a világon elsőként egy teljesen belső működésű műszívet ültettek be.
  • Az élet csodálatos dolog
    2001.08.02. Egy hónappal a műtét után egyre jobban érzi magát az első teljesen belső működésű és komplett műszív tulajdonosa.
  • Beültették az első önműködő komplett műszívet
    2001.07.14. Szenzációs kísérleti szívbeültetést hajtottak végre az egyesült államokbeli Louisville-ben: egy halálán levő ember a világon először teljesen önműködő mesterséges szívet kapott.
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről