Siena az újkori festészet bölcsője

Vágólapra másolva!
13. századi freskókra bukkantak a sienai székesegyház alatt.
Vágólapra másolva!

Siena látképe

A 13. századból származó freskókat találtak a sienai székesegyház alatt. Az összesen 180 négyzetméternyi falfelületet borító képek ó- és újszövetségi jeleneteket ábrázolnak. A kutatók szerint a lelet azért is különös figyelmet érdemel, mert egy újabb bizonyítéka annak, hogy Róma és Assisi mellett Siena is az újkori festészet bölcsője volt.

A freskókra épp egy "nagytakarítás" során bukkantak, amikor a már lassan évszázados törmelékeket szállították el a kápolnából.

Duccio di Buoninsegna: Keresztre feszítés

A freskók az 1270-es évekre tehetők, ami rácáfolt arra az esetleges feltételezésre, hogy a képeket Duccio di Buoninsegna festette, aki akkor mindössze 15 éves volt. Mindenesetre a teremtéstől egészen Krisztus feltámadását felölelő képek nagyban hasonlítanak Duccio élénk bizánci stílusához.

Alessandro Bagnoli, a restaurálás felügyelő művészettörténész szerint "a képek, melyeket bizonyosan több művész készített, megváltoztatják a sienai művészetről alkotott korábbi felfogásunkat".

"A művek jelentősége vetekszik a kortárs firenzei, római és pisai freskókkal, az assisi alsó bazilika Szent Ferenc által készített képeivel, illetve azokkal, amelyek a római Sancta Sanctorumban vannak."