A média és az alkoholizmus

Vágólapra másolva!
"Ó, Miszter Alkohol, a bajban megsegít..." vagy  "Jég dupla whiskyvel..." vagy akár  "Lökd ide a sört!" - halljuk nap nap után a népszerű slágerekben a rádióból és a televízióból, és meg is fogadjuk sztárjaink tanácsát.
Vágólapra másolva!

Beszéljük meg egy sör mellett! Erre pezsgőt kell bontanunk! Koccintsunk rá! Dobj be egy felest, és megnyugszol! Vagy csak egyszerűen: Egészségedre! Halljuk és mondjuk mi magunk is mindenütt.

Az alkoholt az emberiség a kezdetektől fogva ismeri és fogyasztja. Már az ókori Egyiptomban voltak sörfőzdék, a görög és római civilizációnak pedig komoly borkultúrája volt, a társas összejöveteleken történő bor-, sör- vagy egyéb szeszfogyasztás történelmileg alakult ki.

Sajnos azonban mind kevesebben képesek a mértékletes alkoholfogyasztásra, az alkoholizmus tehát a mai kor betegsége. Vajon miért? Többek között erre a kérdésre keresi a választ a Spektrum televízió sorozata, mely elsősorban a brit és amerikai ivási szokásokat térképezi fel, de beszél az alkohol ideg-, emésztő- és mozgásrendszerre gyakorolt hatásáról, az egyre szaporodó reklámok felelőségéről, a bűnözés és az alkoholfogyasztás kapcsolatáról.

Brit és amerikai ivási szokások

Sztárok és híres emberek vallanak önmagukról, az italhoz fűződő kapcsolatukról és olyan kérdésekről, melyek hazai aktualitását sem vitathatja senki.

Ma Nagy-Britanniában 25 milliárd pohárnyi szeszesital fogy évente (fejenként tehát körülbelül 520 pohár). Ez a mennyiség hatezer olimpiai méretű úszómedencének megtöltésére lenne elegendő.

Az italozók egyharmada pedig a fiatal korosztályból, a 18 és 24 évesek közül kerül ki, és míg régen a kocsma vagy az otthoni töltögetés is kizárólag a férfiak kiváltsága volt, ma egyre több nő nyúl pohárért.

A sorozat szerkesztőinek véleménye szerint ezért nem kis részben okolhatók a reklámok. A mai óriásplakátok és tévéreklámok azt sugallják, hogy az alkohol divatos, trendy, fiatalos, vonzóvá, különlegessé és sikeressé tesz, és mindenképp növeli a szexuális képességeket. Léteznek kifejezetten a fiatal nőket célzó termékek (italok és bárok egyaránt).

Hagmannak a Névtelen Alkoholisták segítettek

A Dallas sztárja, Larry Hagman szerint néhány évtizeddel ezelőtt, mikor ő példaképeket keresett, az ivás és a dohányzás a férfiasság jelképe volt. Richard Burton például büszke volt arra, hogy bármikor bárkit az asztal alá tudott inni.

Hagman ezzel szemben ma már szégyelli, hogy míg a számára világhírnevet szerző sorozatot forgatta, a következőképp teltek a napjai: kilenctől délig nagyjából másfél üveg pezsgőt ivott meg, a déli forgatási szünetben ezt egy-két koktéllal öblítette le, délután elszopogatott két üveggel, és hogy könnyebben menjen az alvás, lefekvés előtt még eggyel.

Mára azonban kigyógyult az alkoholizmusból a Névtelen Alkoholisták csoportjának segítségével. Nem volt ilyen szerencsés azonban a Black Sabbath énekese, Ozzy Osbourne, akinek felesége, Sharon vall a többszöri elvonókúra eredménytelenségéről.

A nagy mennyiségű alkohol az emberi szervezet számára méreg: pusztítja az agysejteket, károsítja a szívet, a májat, a hasnyálmirigyet és a gyomrot. Nagyban növeli a rák veszélyét, és hatással van az immunrendszerre is.

Egészségkárosító hatásának felismerése is közrejátszott 1920-ban az Egyesült Államokban a minden szeszes ital betiltására tett kísérletben. A prohibíció 13 éve azonban nem vetett véget az alkoholfogyasztásnak.

Tiltottsága révén csak még vonzóbbá és érdekesebbé tette, és betiltása csak a csempészetnek kedvezett: kiterjedt szervezett bűnözést eredményezett. 1934-ben a rendeletet visszavonták, bár még ma is van az USA-ban olyan állam (meglepő módon például a Jack Daniels hazája), ahol tilos a szeszesitalok árusítása.

Emancipáció

Míg a 40-es években a háborút megjárt férfiaknál szinte elfogadott volt az italozás, az 50-es évek és velük a kisüveges pezsgők meghozták az "igazi emancipációt" a nők számára is. Hiába igazolták az orvosi kutatások, hogy a női szervezetben, a férfiakénál megszokott tíz évvel szemben akár 5-6 év alatt kialakulhatnak a máj betegségei.

A hatvanas években megszaporodtak a szeszesital-fogyasztás következtében történt autóbalesetek, ekkor indult az "iszik vagy vezet" mozgalom. Az USA legtöbb államában a vezetés közben engedélyezett véralkoholszint 0,1 ezrelék (1 deciliter vérben 100 milligramm alkohol).

Az évtized második felének egyik nagy sztárja, a másodikként a Holdra lépő "Buzz" Aldrin (bár az Apollo 11-et nyilván nem ittasan vezette) az alkoholizmus betegségében szenvedett.

Az okokat keresve talán a túl sok stresszt és társadalmi-társasági kötelezettséget említi, bár nyilván nem elhanyagolható az sem, hogy bár együtt készültek fel az útra, Neil Armstrong nevét mégis többen ismerik a világon.

Miért jó inni?

A szeszes italok kedveltsége elsősorban tényleg felszabadító hatásuknak köszönhető. Oldja a feszültséget és a szorongást, jó kedvre derít, sokszor csökkenti a fájdalmat, megszünteti a gátlásokat, azaz a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat idéz elő.

Egyszóval drog. Drog, mert hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira. Drog, és ennek ellenére nem áll állami korlátozás alatt. Drog, mert irányában kialakulhat a függőség, mely csak orvosi, gyógyszeres kezeléssel szüntethető meg.

A szenvedéllyé váló ivás, azaz az alkoholizmus korai szakaszában az alkohol még könnyen szerez kellemes perceket, azután ahogy nő a vele szembeni tolerancia, egyre nagyobb mennyiséget kell inni a szükséges hatás eléréséhez.

A középső szakaszban az addikció fokozódik, a betegek már naponta isznak, gyakorta megpróbálkoznak az absztinenciával, sikertelenül. Az előrehaladott szakaszban már az alkohol uralja az alkoholistát, aki teljesen elveszíti ambícióját, felelősségérzetét. Félelmei vannak, kerüli az embereket, és innia kell ahhoz, hogy megelőzze az elvonás tüneteit.

Magyarországon az egy évre eső alkoholfogyasztás 10 liter abszolút (azaz teljesen tömény) alkohol személyenként az újszülötteket is beleértve. Ez durván napi egy deciliter röviditalt, egy liter bort vagy két liter sört jelent. Mindenkinek. Minden áldott nap. Egyes felmérések szerint hazánkban az alkoholproblémákkal küzdök száma egymillióra tehető.

Pia-sztori

Bemutató: február 19-én, aztán keddenként 17.35
Ismétlés: február 22-én, aztán péntekenként 16.05 és február 23-án, aztán szombatonként 12.15

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!