Vágólapra másolva!
Egy füstjelző detektor a legénységváltást is megzavarta.
Vágólapra másolva!

A parancsnokváltási ceremónia immár hagyománynak számít a Nemzetközi Űrállomáson. A legutóbbi ilyen eseményt azonban hétfőn egy füstjelző detektor jelzése szakította meg. Elsőként az új, ötödik legénység parancsnoka, az orosz Valerij Korzun reagált, azonnal a hang irányába lebegve.

Korzun már "vén, tapasztalt róka" az űrben, aki - mint általában az orosz kozmonauták - sok szerelési-javítási tapasztalattal rendelkezik. Ez nem is csoda, hiszen 1997-ben éppen akkor volt a Mir-űrállomás parancsnoka, amikor tűz csapott ki egy meghibásodott oxigéngenerátorból. Későbbi értékelések szerint Korzun gyors reagálása mentette meg az űrállomást.

Szerencsére most nem következett be hasonló vészhelyzet - a földi irányítás hamarosan közölte, hogy hibás riasztásról volt szó. A riasztást a NASA szerint az okozta, hogy az Endeavour által felszállított készletek átrakodása során sok por került a levegőbe. Az űrállomáson tartózkodó 10 űrhajós pedig ismét összeállhatott, hogy az ijedtség után folytassa a ceremóniát.

A hétfői, második űrhajón kívüli munka során egyébként felszerelésre került az a szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a kanadai gyártmányú robotkar a mobil transzportrendszerről is működhessen.

Korábban az [origo]-ban:

Komoly hiba az űrállomáson
2002.06.10. Meghibásodott a Nemzetközi Űrállomás egyik giroszkópja.