2002: tornádó és melegrekordok hazánkban

Vágólapra másolva!
A tavalyi év 11,4 Celsius-fokos középhőmérsékletével 1961 óta a harmadik mért legmelegebb esztendő volt hazánkban. 2002-ben több melegrekord dőlt meg - állapítja meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) most közzétett részletes elemzése.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO2002-ben szeptember, október és december kivételével a havi középhőmérsékletek a sokéves átlag fölött alakultak. Az év első napjaiban még folytatódott a 2001 decemberi rendkívüli hideg, majd szokatlanul meleg, tavaszias idő köszöntött be. A januári hőmérsékleti maximumok helyenként meghaladták a plusz 18 Celsius-fokot, a hónap utolsó napjaiban több helyen megdőlt az évszázados rekord. A legmelegebbet, plusz 20 fokot január 29-én regisztrálták a szolgálat Baranya megyei mázai állomásán. Helyi rekordok még február elején is előfordultak.

A tavaszi középhőmérsékletek az átlag felett alakultak. Főként márciusban és májusban volt jóval enyhébb az idő a szokásosnál. Május 28-án az ország néhány helyén hatalmas felhőszakadás volt.

A nyár rendkívül meleg volt. Június elején még szokásos hőmérsékleteket mértek. Magyarországon ritka jelenséget, tornádót figyeltek meg június 9-én este nyolc órakor Budapesten a XVII. és XVIII. kerület határán. Június közepétől beköszöntött a kánikula, az ország nagy részén aszály alakult ki. A fővárosban és az ország déli részén 30 Celsius-fok fölött volt a maximum hőmérséklet, három napon át pedig a 35 fokot is meghaladta. Békéscsabán június 24-én 38,4 fokot mértek. A forróság elviselését nehezítette, hogy a hajnali minimumok is 20 fok fölött maradtak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjahttp://www.met.hu/

A kánikula júliusban és augusztus nagy részében is folytatódott. A fővárosban július 10-én dőlt meg a rekordhőmérséklet, az addigi 1942-es 33,6 Celsius-fok helyett 34,9 fokot mértek. Július közepétől sok helyen bőséges eső esett, Heves megyében Mátraszentlászlón például a hónap során összesen 328 milliméter csapadékot regisztráltak. A szolgálat adatbázisa szerint 1951 óta ez a második legnagyobb havi csapadékmennyiség, a legnagyobbat szintén Heves megyében, Erdőtelken mérték 1999-ben.

Az ősz során a szeptemberi középhőmérséklet néhány tized fokkal maradt el a szokásostól. A hónap nagyobbik részében országszerte hűvös, csapadékos idő volt. A következő hónapban, októberben a havi csapadékmennyiség országos átlaga 40 százalékkal haladta meg a 30 éves értéket. November 4-én hó esett, ezt követően november 14. és 21. között igen kellemes időjárás alakult ki. A nappali csúcshőmérséklet az országban mindenütt 15 fok felett alakult, sőt egyes napokon a 20 fokot is meghaladta. Néhány helyen melegrekordot is mértek, november 15-én például Fonyódon 24 Celsius-fokot, Keszthelyen 23,9 fokot. Budapesten ötven éve nem volt példa arra, hogy november közepén a legmagasabb nappali hőmérséklet öt napon keresztül 18 fok felett alakult volna. Decemberben beköszöntött a hideg tél, 26-án a Nógrád megyei Zabaron mínusz 28,3 fokot mértek.