Szerzetesháború Görögországban

Vágólapra másolva!
Rendőri beavatkozásig fajult az Észak-Görögországban lévő Áthosz-hegyi kolostorköztársaság egyik rendházában a harcias szerzetesek hónapok óta tartó felkelése.
Vágólapra másolva!

Görög rendőrök vették körül csütörtökön az Eszfighmenou-kolostort azzal a szándékkal, hogy minden egyes onnan kilépő szerzetest őrizetbe vesznek, és kiutasítanak az autonóm szerzetesi köztársaságból. Senkinek sem szabad belépnie a kolostorba. A rendőri fellépés azt követően vált lehetővé, hogy a többi 19 kolostor apátjai beavatkozást kértek a görög államtól.

Az autonóm szerzetesi köztársaságban az robbantotta ki a válságot, hogy az ortodox egyház feje elrendelte: a fanatikus szerzeteseknek január 28-ig el kell hagyniuk az Áthosz-hegyet. A harcias ultraortodox szerzetesek ugyanis az "ortodoxia elárulásával" vádolják I. Bartolomaiosz pátriárkát, és nem ismerik el a fennhatóságát, mert az a békülékenység jeleként találkozott II. János Pál pápával.

I. Bartolomaiosz december 14-én szakadárnak nyilvánította az Eszfighmenou-kolostort lakó 117 ultrakonzervatív vakbuzgót. Methodiosz, a lázadó kolostor apátja a görög televízióban azt mondta, hogy ő és szerzetestestvérei semmiképpen sem hagyják el a kolostort. "Két évre való tartalékaink vannak" - hangoztatta. A rebellis szerzetesek ezt megelőzően olyan táblákat emeltek a magasba, amelyen "ortodoxia vagy halál" volt olvasható, és fekete zászlókat lógattak ki a kolostor ablakain.

A görög rádió megítélése szerint az athéni kormány és a szerzetesi köztársaság vezetése egyelőre a "lehető legenyhébb megoldás" mellett döntött: a rendőrség nem rohamozza meg a kolostort, hanem mindaddig ostromzár alatt tartja, míg a lázadó szerzetesek fel nem adják.

Az Áthoszi Szerzetesi Köztársaság az égei-tengeri Chalkidiké-félszigeten található. A húsz kolostort és azok birtokait magába foglaló, 336 négyzetkilométernyi autonóm terület Görögország és a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka (jelenleg, 1991 óta I. Bartolomaiosz) kondomíniuma. Van ugyan saját alkotmánya, kormánya és igazságszolgáltatása, a nemzetközi jognak mégsem alanya, nem köthet például önállóan nemzetközi szerződéseket.

A férfi szerzetesi közösségek 1050 óta érvényben levő regulája szerint tilos a belépés az ortodox keresztény vallás e szent helyére nőknek, gyermekeknek, eunuchoknak - minden "sima arcúnak".