A buddhisták tényleg boldogabbak

Vágólapra másolva!
Bizonyított tény, hogy a Buddha-hívők valóban elégedettebbek és nyugodtabbak embertársaiknál - állítják kutatók.
Vágólapra másolva!

Forrás: westminster.eduAz Egyesült Államokban elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy a buddhisták jó hangulatért és pozitív érzésekért felelős agyterülete jóval aktívabbak társaikénál.

A madisoni Wisconsin Egyetem munkatársai egy új képalkotó eljárással vizsgálták néhány buddhista agyának aktivitását. A gyakorló buddhistáknál a vizsgálat a bal agyfélteke prefrontális kéregrészében az átlagosnál lényegesen nagyobb aktivitást mutatott ki, s nem csak meditálás alatt. "Megalapozottnak látszik hát az a vélemény, hogy a buddhisták valóban, 'élettani alapon' boldogabbak, mint mások" - mondja Owen Flanagan professzor (Duke University, North Carolina), a kutatások egyik vezetője.

Az érzelem agyi alapjaihttp://www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/2001/0151/13.html

Az előzőtől független kutatás során a University of California San Francisco Medical Center kutatói azt találták, hogy a 2500 évre visszatekintő buddhista meditáció csökkenti az agykéreg alatti fehérállományban, a hippokampusz környezetében található amygdala (mandulamag) aktivitását, amelynek egyik feladata a rossz élményekhez kötődő emlékek tárolása. A gyakorlott buddhisták, akik rendszeresen meditálnak, a vizsgálatok szerint lényegesen kevésbé voltak hajlamosak a megrázkódtatásra, a frusztrációra, a meglepődöttségre, illetve a haragra. "A legésszerűbb magyarázat a jelenségre az, hogy van valami a buddhista meditatív tudatállapotban, ami a boldogság érzését kelti" - nyilatkozta Paul Ekman, a tanulmány készítője.