Marsjáró: újabb halasztás, fogy az idő

Vágólapra másolva!
Szerdán sem indították el a Marsra az Opportunity nevű amerikai önjáró robotot, mert a Delta II hordozórakéta szigetelőrétegével továbbra is gondok vannak - közölték az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékesei.
Vágólapra másolva!

A legközelebbi indítási időpontot szombat késő estére, azaz közép-európai idő szerint vasárnap hajnalra tűzték ki. Ha szombaton sikerül útjára bocsátani a marsjárót, úgy az január végén érkezik meg a vörös bolygóra.

A szakembereknek még két hetük van arra, hogy próbálkozzanak az indítással. Július 15-én ugyanis bezárul a mostani indítási ablak, azaz ezt követően a Föld és a Mars egymáshoz viszonyított helyzete több mint két éven át nem lesz alkalmas arra, hogy a bolygónkról űreszközt juthassanak el a szomszédunkra.

Előzmények (június 30.)

Másodszor halasztva a második marsjáró startja

Az időjárási viszonyok és technikai problémák miatt a NASA másodszor is elhalasztotta a második amerikai marsjáró startját, amelyet legutóbb közép-európai idő szerint hétfő hajnalra terveztek.

Készülődik a NASA második Mars-járója ishttp://www.urvilag.hu/article.php?id=349További információk az Űrvilág űrkutatási hírportálon.

Az Opportunity ("Lehetőség") nevet viselő szonda először közép-európai idő szerint vasárnap háromnegyed hatkor startolt volna, hogy kövesse ikertestvérét, a június 10-én indított Spirit ("Lélek") marsjárót. A NASA hat perccel az indítás előtt állította le a visszaszámlálást a floridai indítóállomás körzetében tapasztalt erős magaslégköri szelek miatt.

Közép-európai idő szerint hétfő hajnalra újabb próbálkozást terveztek, ám ezúttal a Delta II hordozórakéta szigetelési problémái miatt kellett elhalasztani a startot.

A start időpontját most július 2-ára tervezik (közép-európai idő szerint július 3., csütörtök, 5 óra 17 perc).