A legjobb űrtávcsöves felvételek a Marsról

Vágólapra másolva!
Bár szerda éjjel az időjárás a legtöbb helyen nem kedvezett a vörös bolygó megfigyelésének, a Föld körül keringő Hubble-űrtávcső pazar képeivel vigasztalódhatunk.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, mintegy 60 000 éve most érkezett el a Mars legnagyobb földközelsége. Ebből az alkalomból nem csupán az érdeklődők milliói várták világszerte a szerdai naplementét, de a Föld körül keringő Hubble-űrtávcsövet is ráállították a vörös bolygóra, hogy a legnagyobb közelség idején képeket készítsen róla.

Az itt látható felvétel - amelynek teljes nagyságú változata az Űrtávcső Tudományos Intézet honlapján tekinthető meg számos más fotó társaságában - néhány perccel a legnagyobb közelség után készült. A Homo sapiens 60 000 évvel ezelőtt még csak a szavannákról bámulhatta a Marsot, most pedig a világűrben keringő műszerrel is megfigyelte, tökéletes képeket készítve róla.

A Hubble Mars-felvételsorozata közép-európai idő szerint 11.35 és 12.20 között készült. Ennek része az itt látható kép is, amely 55 757 930 km-es távolságból ábrázolja a vörös bolygót.

A látványosan éles felvétel a bolygó természetes színeit tárja elénk, s jól kivehetők a nagy felszíni alakzatok: a hegyek, a kanyonok, a sötét síkságok és a déli jégsapka. Az északi félteke közepe felé látható nagyobb ovális alakzat az Olympus Mons, a Naprendszer leghatalmasabb tűzhányója, amely alá beférne Magyarország, és amely kb. háromszor magasabb a Mount Everestnél (26 000 méter).

A kép a Mars déli féltekéje nyarának derekán készült, amikor a déli jégsapka anyaga folyamatosan szublimál. A jégsapkán látható narancssárgás csíkok porviharokat jeleznek.

Ezen a képen is remekül megfigyelhető az északi és a déli félteke közötti különbség, amely főképp abban nyilvánul meg, hogy északon alacsonyabb és feltöltöttebb területek találhatók, a déli régiók pedig magasabbak és sűrűbben kráterezettebbek.

Aki szerdán lemaradt a Mars szabad szemes megfigyeléséről, az még szeptember végéig is számos alkalommal bepótolhatja az élményt. A lassan távolodó bolygó pedig a Hubble-űrtávcsőnél kisebb távcsövekben is remek látványt nyújt, így még mindig jó programnak ígérkezik felkeresni egy csillagvizsgálót.