Az első mikroszkópos kép egy másik bolygóról

Vágólapra másolva!
Újabb komoly fejlemény a Marson: a Spirit amerikai marsjáró kinyújtotta robotkarját, és alaposan szemügyre vette a vörös bolygó talaját. Elkészült az emberiség első mikroszkópos felvétele egy másik égitesten.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, a Spirit január 15-én sikeresen legördült a Mars talajára, hogy megkezdje a tudományos vizsgálatokat. Az eddig hibátlanul teljesítő szerkezet nem sokat tétlenkedett: egy nappal később, a rendszerellenőrzések után maga elé nyújtotta négy műszerrel felszerelt, emberi kéz hosszúságú,"könyökkel" és "csuklóval" ellátott manipulátorát, hogy behatóan szemügyre vegye a Mars talaját.

Tekintse meg képgalériánkat!

Első lépésben egy mikroszkópos képalkotó berendezést használt, amelynek segítségével igen részletes közelképek készíthetők, hogy a kutatók megvizsgálhassák a marsi kőzetek és talaj összetételét és szerkezetét. A műszer emberi hajszál vastagságú részleteket képes vizsgálni.

Ez volt az első alkalom, hogy egy ember készítette szerkezet egy másik égitesten mikroszkópos vizsgálatokat végzett. A Földre visszahozott holdkőzeteket már vizsgálták mikroszkóppal, de más bolygó anyagát még soha, főleg nem helyben. A képeket a marsjárók hivatalos honlapján tekintheti meg.

A mikroszkópos vizsgálatok után két, ugyancsak a robotkaron lévő ún. spektrométer használata következett, amelyek adataiból az anyagi összetételre lehet következtetni. Az adatok kiértékelése még napokat vesz igénybe. Megkezdődött a keréknyomok elemzése is, amely a talaj fizikai állagáról nyújt felvilágosítást.

Nem egészen egy hét múlva, január 25-én megérkezik a Marsra a Spirit ikertestvére, a Opportunity is. A remények szerint újabb sikeres landolás következik. Jó hír, hogy a Opportunity leszállóhelyének környékén az utóbbi napokban csökkent a légkör portartalma.