Izgalmas szemcsék a Mars talajában

Vágólapra másolva!
Az Opportunity elvégezte az első talajelemzéseket, és feltérképezte a leszállóhely ásványeloszlását. A talajban feltűnően kerek szemcsék vannak, amelyek újabb bizonyítékot jelenthetnek az egykori vízborításra.
Vágólapra másolva!

A talaj olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeket korábban nem láttunk a Marson - mondta Steve Squyres, a kutatócsoport egyik vezetője. A kinyújtott műszerkarra szerelt mikroszkópos kamera felvételein teljesen lekerekített szemcsék is láthatók. A szemcsék változatos alakja és színe egyébként arra enged következtetni, hogy több forrásból származnak, és valamilyen külső erő (esetleg az egykori folyékony víz vagy a szél) szállította őket mostani helyükre. A kerek szemcsék, illetve általában a lekerekítettség inkább utalhatnak vízre, ugyanakkor a szemcsékben lévő pórusok felvetik a meteroritbecsapódással vagy vulkáni működéssel való keletkezés lehetőségét is.

Az Opportunity közben elkészítette a leszállóhely ásványeloszlásának térképét is, ami eddig egyedülálló az űrkutatás történetében. A hematit koncentrációja igen eltérő a kráter egyes területein, de érdekes, hogy nagyobb mennyiségben éppen a sokat említett kőzetkibukkanás környékén fordul elő. Ugyanakkor - akárcsak a Spirit marsjáró leszállóhelyén - az olivin nevű, vulkáni kőzetekben jellemző ásvány erős nyomaira bukkantak a talajban a színképelemzések során.

Tekintse meg képgalériánkat!

Az Opportunity már csütörtökön elindulhat a sziklafal felé. Az irányítók azt tervezik, hogy körülbelül félúton a marsjáró egyik kerekének mozgatásával egy kis mélyedést ásnak a laza talajba, hogy a mélyebb rétegeket is megvizsgálhassák.

Eközben a Spirit hamarosan befejezi az Adirondack névre keresztelt kődarab alapos vizsgálatát - olvasható a Mars Society magyar tagozatának honlapján. Sor került a kőzetcsiszoló eszköz bevetésére is, amellyel a Spirit megtisztította a kő felszínét, majd mikroszkóp-kamerájával felvételeket készített, kétféle spektrométerével pedig az ásványokat és a kémiai elemeket is feltérképezi a kő felső rétegeiben. A hét második felében kerülhet sor a további "csiszolásra", amely során a kő felszíni rétegeit is eltávolítja a Spirit, hogy a mélyebb rétegeibe is bepillantást nyerhessen. Amint véget ér a kő alapos elemzése, új célpont felé irányítják a marsjárót.

Úgy tűnik, a felmerült memóriaproblémákat sikerült kiküszöbölni, s a további veszélyforrást is hamarosan meg fogják szüntetni. Mára tervezik a fedélzeti számítógépében található flash-memória újraformázását.