Megtette az első métereket az Opportunity

Vágólapra másolva!
Megtette az első métereket az Opportunity amerikai marsjáró csütörtökön a vörös bolygó felszínén. A Mars túloldalán az Opportunity ikertestvére, a Spirit felújította kutatómunkáját.
Vágólapra másolva!

Mint a kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítóközpontban elmondták, az Opportunity most először haladt előre a Mars felszínén azóta, hogy múlt szombaton legördült a leszállóegység platformjáról a bolygó talajára.

Az Opportunity csütörtökön mintegy 3,3 métert tett meg, péntekre pedig további mintegy 1,5 méter megtételét tervezik. A marsjáró robotkarja ezzel várhatóan "karnyújtásnyi távolságra" kerül a közelében fekvő, sziklakerthez hasonló kőhalmazhoz, bár szükség lehet még némi előrehaladásra ahhoz, hogy a robotkar valóban el is érje a köveket - mondta Larry Soderblom, a Mars kutatását irányító tudósok egyike.

Eközben a Mars túloldalán az Opportunity ikertestvére, a Spirit felújította kutatómunkáját. A robotjármű működését az elmúlt két hétben számítógépes problémák akadályozták. A tudósok azt tervezik, hogy a Spirittel előbb megvizsgáltatják egy vulkáni kőzet felszínét, a hét végén pedig talán már útnak is indítják egy tőle 240 méterre fekvő kráterhez. E távolság megtétele egy hónapba is beletelhet.

A Spirit január 4-én szállt le a Marson, az Opportunity pedig három héttel később követte a vörös bolygó felszínére.