Mars: szenzációs látvány a kráteren túl

Vágólapra másolva!
Lélegzetelállító a látvány, ami az Opportunity kameráján keresztül elénk tárul: a kis marsjáró felkapaszkodott leszállóhelye, a mintegy 20 méter átmérőjű kráter peremére, és kinézett a Meridiani-síkságra.
Vágólapra másolva!

Az Opportunity legfrissebb feltéveleivel első alkalommal leshetünk át a kráter peremén túlra. Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, az Opportunity a hétvégén többméteres távolságot tett meg leszállóhelyétől, s a kráter oldalsó részein előbukkanó fehér kőzetréteget közelítette meg. Mialatt azonban "megmászta" a kráter falát, panorámakamerájával színes felvételt készített a kráter peremén túli tájról - olvasható a Mars Society magyar tagozatának honlapján.

Ha látni akarja a képet nagyobb méretben, kattintson ide!

Egy a távoli messzeségbe elnyúló síkság képe tárul elénk, amelyet feltehetően ugyanaz a sötét vörös poranyag borít, mint a kráter belsejét. Ami viszont valóban rendkívül érdekes látvány: a leszállóhelytől nem is messze a fékezőernyő és a leszállóegység hátsó burka is megtalálható. Két ember alkotta tárgy hever egy kietlen, idegen síkság felszínén.

További információk és kép a leszállóhely környékéről a Mars Society magyar tagozatának honlapján.