Amerikai orvosok rátaláltak nőknél arra az idegvégződésre, amin keresztül orgazmust lehet kiváltani. A kutatók egyből nekiláttak kifejleszteni egy olyan implantátumot, amellyel férjek ezrei egyetlen gombnyomással felvidíthatják szexuális problémával küszködő feleségeiket.

A Medtronic idegrendszer stimulálását
végző hasonló eszköze
Dr. Stuart Meloy idegsebész a New Scientistnek nyilatkozva elmondta, a felfedezést a puszta véletlennek köszönhetik. Az orvos egyik nőbetegén rutinbeavatkozást hajtott végre, amelynek a során a gerincvelőbe apró elektródákat helyezett, és kis energiájú impulzusokat juttatott azokon keresztül, hogy elnyomja a fájdalomérzetet.

Miközben azonban az ideális helyet kereste, valami egészen különleges pontra lelt. Az idegsebész elbeszélése szerint öntudatánál lévő betege az egyik impulzus során hangosan felkiáltott, és mikor az orvos kérte, mondja el, mit érzett, annyit felelt: jó lenne, ha erre a csodálatos dologra a férjét is megtanítaná.

Dr. Meloy, amint megértette, mit talált, elképzelt egy implantátumot, amelyet beépítenének a nőkbe. A cigarettásdoboznál is kisebb elektronikus eszközt rácsatlakoztatnák a gerincvelőre, így kívülről, egy távirányítóval bármikor orgazmust lehetne kiváltani a beültetésre vállalkozó nőknél.

Az idegsebész hozzátette, természetesen azoknak a nőknek ajánlanák ezt az eszközt, akik pszichológiai vagy szervi eredetű szexuális problémákkal küszködnek. Ugyanakkor az implantátum használatát korlátozni kell, hogy naponta egyszer vagy hetente csupán négyszer lehessen megnyomni a gombot - mondta el Dr. Meloy, aki gyorsan hozzá is tette, hogy nem érzi magát felkészültnek a határok megállapítására.

Jim Pfaus neurobiológus a szexuális viselkedést tanulmányozza a montreali Concordia Egyetemen. A felfedezéssel kapcsolatban elmondta, nagy érdeklődés várható az orgazmust mesterségesen kiváltó új eszköz iránt, a problémákkal küzdő nőket még a műtéti beavatkozás sem fogja elrettenteni.

Julie Cole, szexuálpszichológus azonban nem ért teljesen egyet lelkes kollégáival. Cole úgy vélte, az implantátum csak látszólag fogja megoldani a nők gondjait, hiszen elvezeti ugyan őket az orgazmushoz, de nem kínál megoldást a háttérben rejlő lelki bajokra.

Az eszköz kifejlesztését a minneapolisi Medtronic cég végzi. A tervek szerint az első beültetést még idén végrehajtják, ezzel párhuzamosan pedig dr. Meloy férfiakkal is megkezdi a kísérleteket. Az idegsebész azonban nem garantálja, hogy ezen a területen is ugyanolyan sikerrel járnak, mint a nők esetében.

Michaleczky Péter

Ajánló: