A háromrészes sorozat bemutatja a világ legnagyobb gyarmatbirodalmának rövid történetét és bukásának körülményeit. Először megismerhetjük azokat a történelmi-politikai-gazdasági folyamatokat, amelyek lehetővé tették egy ilyen hatalmas birodalom kialakulását és működését.  Ezután azt is megtudhatjuk, milyen okok miatt vesztette el ezt a birodalmat, s ezzel együtt nagyhatalmi szerepét Nagy-Britannia.

Bemutató: október 12-én, 15:25-kor. További részek: péntekenként 15:25-kor.
Ismétlés: október 14-én (és vasárnaponként) 10:10-kor és október 18-án (és csütörtökönként) 20:50-kor.

A brit birodalom bukása a huszadik század nagy története. A század elején a Birodalom még ereje teljében virágzott és csorbítatlan volt lakóinak önbecsülése. Még élnek, akik emlékeznek erre a korra, és vannak róla filmfelvételek is. Ezidőtájt a brit birodalom körülölelte a földgolyót. Lakói joggal állíthatták: "a brit lobogó fölött sosem nyugszik le a nap". Tévedés volna azonban azt állítani, hogy a Birodalom egységes állam, egységes társadalom és kultúra lett volna.

A birodalom részeit Nagy-Britannia különböző történelmi korszakokban, különböző indíttatásból csatolta magához. Nyereségvágyból, a katonai erőfölény megszerzése érdekében, vagy hogy keresztülhúzza más országok birodalmi számításait.
Egyetlen más európai ország sem alakította azonban Nagy-Britanniához hasonlóan kapcsolatát korábbi gyarmataival. Az a brit nézet, mely szerint "a gyermekek majd felnőnek és elhagyják a szülői házat", nemcsak a Birodalom minden egyes csücskének történetére nyomta rá a bélyegét, de szétesésének különös és egyedülálló módja is ennek következménye.

A háromrészes angol dokumentumfilm-sorozat ezt a folyamatot mutatja be. Felidézi India, Palesztina, Ausztrália, Dél-Afrika XX. századi történetét, portrét rajzolva vezetőikről, akik végül a birodalom bukását okozták, de akiket a brit birodalom nevelt: felfegyverezte őket eszmékkel, szemléletmóddal, egy lehetséges jobb világ ígéretével.

A birodalmak erővel és erőszakkal épülnek, és többnyire erő és erőszak okozza bukásukat is. Ám kis háborúktól eltekintve, Britannia bukása nem az erőszak, a rombolás, a káosz és az anarchia történte. Békés átmenet volt, mert a Brit Birodalom tudta, hogy eljárt felette az idő...

Ajánlat:

A Spektrum TV honlapja