Nemzetközi Űrállomás - szerelés az űrben

Kábeleket csatlakoztattak, és egy emelőkart próbáltak ki a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai kedd hajnali űrsétájuk során.

Frank Culbertson, az űrállomás amerikai parancsnoka és Vlagyimir Gyezsurov orosz űrhajós a több mint ötórás séta alatt hét külső elektromos kábelt kötött rá a Pirsz orosz modulon található automatikus csatlakozórendszerre, amelyet ezzel teljesen üzembe helyeztek.

Kipróbálták azt az emelőkart is, amelyet egy korábbi űrséta során már helyére illesztettek, ám idő hiányában akkor nem ellenőrizhettek. Gyezsurov többször is csaknem teljes hosszússágában kitekerte a 12 méteres teleszkópos szerkezetet. A Moszkva melletti orosz repülésirányítási központ mérnökei elégedettek voltak a daru működésével, így Culbertsonnak végül nem kellett "próbateherként" rákapcsolódnia az emelőkarra, mint ezt korábban fontolgatták a szakemberek.

Az űrhajósok lefényképezték a Zvezda orosz modulon található, teljesen ki nem nyílt napelemeket, hogy megállapítsák az üzemzavar okát és később kijavítsák a hibát.

Az 52 éves Culbertsonnak ez volt az első és feltehetően utolsó űrsétája. Az amerikai asztronauta augusztus óta dolgozik az űrállomáson Gyezsurovval, illetve a szintén orosz Mihail Tyurinnal, és a tervek szerint december elején adják át helyüket a következő, szintén háromtagú legénységnek.

Ajánlat:

Nemzetközi Űrállomás

Korábban az [origo]-ban:

Újabb taxirepülés - indul a francia űrhajósnő
2001. október 20. A régi mentő-Szojuzt október 19-én áthelyezték a Nemzetközi Űrállomás új moduljára, és várják az új űrhajót a francia űrhajósnővel.

Az első európai nő az űrállomáson
2001. október 24. Kedden megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra az új mentőűrhajó, a Szojuz-TM-33, fedélzetén két orosz űrhajóssal és egy francia űrhajósnővel.