A térhatású televíziózás kellemetlen papondekli-szemüveg nélküli élvezetét teszi lehetővé az az új rendszer, amit két kutató fejlesztett ki, a müncheni Fraunhofer Társaság támogatásával.

Lényege, hogy a képernyőn egymást követően igen gyorsan jelennek meg ugyanazon tárgyról különböző nézetekből készült felvételek. A képek sorrendjét és gyakoriságát egy számítógépes program úgy vezérli, hogy a néző "térbeli" képet lát.

Természetesen csak azok a részletek vetíthetők a térhatású rendszerrel, amelyekről megfelelő háromdimenziós felvétel készült. Ugyanakkor ma már lehetőség van arra, hogy részben vagy teljesen számítógép "egészítse ki" a képek sorozatát - adja hírül Peter Spieker, a Fraunhofer Társaság képviselője.

Ehhez a számítógép úgynevezett alappontokat használ, és kiszámítja az alappontok közötti hiányzó adatokat.

"Ennek a rendszernek igen jók a piaci esélyei", nyilatkozta Spieger a ddp hírügynökségnek. Az első alkalmazások az orvosi és műszaki kutatásokban, valamint a számítógépes játékokban jelenhetnek meg.

A két kutató, akinek neve szakmai megfontolások miatt még nem publikus, a Fraunhofer Társaság támogatásával már szabadalmaztatta a rendszert. A monitor egy prototípusát az április közepén tartandó hannoveri vásáron mutatják be.

Bozsoki Anna-Mária