Napóleon katonái Litvániában

2000 katona maradványaira bukkantak egy litván tömegsírban.

NapóleonA katonák Napóleon hadseregében harcoltak és haltak meg a hidegtől, az éhségtől vagy azoktól a súlyos betegségektől, amelyek az 1812-es orosz hadjárat hideg telén tizedelték meg a francia csapatokat.

A szerencsétlenül járt katonákra egy távközlési cég alkalmazottai bukkantak, amikor kábeleket fektettek le. A szakértők eleinte arra gyanakodtak, hogy egy újabb második világháborús tömegsírról van szó, de hamar kiderült, hogy sokkal régebbiek a csontok.

A közel 200 éves maradványok és a lövészárok-sírban talált, a korabeli francia hadsereg egyenruháira jellemző gombok, kitüntetések mind arra engednek következtetni, hogy a hírhedt francia katonái lelték halálukat Oroszországban.

A lelet a maga nemében egyedülálló, és nagy várakozások előzik meg a feltárást: olyan  kérdésekre kaphatunk ugyanis választ, mint a mintegy félmilliós napóleoni sereg, hogyan morzsolódott fel Moszkvából való visszavonulás során.

Rimantas Jankauskas, a Vilniusi Egyetem antropológusa, az ásatás vezetője elmondta, hogy "számos holttest fekvési pozíciója arra utal, hogy haláluk oka fagyás lehetett."

"A csontokon egyetlen sebesülés, vágás nyoma sincs, ami arra enged következtetni, hogy a kivétel nélkül 15 és 25 év közötti fiatal férfiak nem a harc mezején, dicső csatában estek el."