Minden hetedik homoszexuális férfi annak köszönheti szexuális orientációját, hogy idősebb fiútestvérei vannak - állítják kanadai kutatók.

A Torontói Egyetem kutatói már korábbi vizsgálataik során alátámasztották azt az elképzelést, hogy a férfiak szexuális orientációja kapcsolatban áll az idősebb fiútestvérek számával, s a homoszexualitás kialakulásának esélye annál nagyobb, minél több az idősebb testvér. A kutatók szerint minden egyes idősebb testvér megközelítőleg 33%-kal növeli a homoszexualitás kialakulásának valószínűségét.

Legutóbbi vizsgálataikkal azt akarták meghatározni, hogy az összes homoszexuális között mennyi azoknak az aránya, akik e helyzetnek köszönhetik orientációjukat. Az eredmény azt mutatja, hogy az arány igen jelentősnek mondható.

A kanadai kutatók 302 homoszexuális és 302 heteroszexuális, egyaránt testvérekkel rendelkező férfit vizsgáltak, s az adatokat statisztikai analízissel dolgozták fel. Az eredmény azt mutatja, hogy az összes homoszexuális esetek körülbelül 15%-a tulajdonítható az idősebb testvérek hatásának. Az adatokból az is sejthető, hogy a homoszexualitás kialakulásának valószínűsége a "két és fél" idősebb fiútestvérrel (a statisztika alapján) rendelkező fiúknál kétszer nagyobb azokhoz képest, akiknek nincs idősebb fiútestvére. A három vagy több idősebb fiútestvérérrel rendelkező fiúknál az idősebb testvérek hatása minden más olyan hatást messze felülmúlhat, ami homoszexualitás kialakulásához vezet.

A tanulmány nem határozza meg a kapcsolat okát a homoszexualitás és az idősebb fiútestvér(ek) között.

A kutatók részletes beszámolója az Archives of Sexual Behavior c. orvosi lapban jelent meg (How Many Gay Men Owe Their Sexual Orientation to Fraternal Birth Order? James M. Cantor, Ray Blanchard, Andrew D. Paterson, Anthony F. Bogaert pp. 63-71).

Ajánlat:

University of Toronto

Archives of Sexual Behavior

Korábban az [origo]-ban:

Ondóval a depresszió ellen
2002.05.23. Azok a hölgyek, akiknek partnere nem használ rendszeresen óvszert, kevésbé hajlamosak a depresszióra - állítják a New York University kutatói.