A bálnák számára kedvező döntés született november 8-án az "Egyezmény a vad állat-és növényvilág veszélyeztetett fajainak nemzetközi kereskedelméről" (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, CITES) 12-ik, Santiago-i (Chile) konferenciáján.

Forrás: TTU
Csukabálna (Balaenoptera acutorostrata)

A résztvevő államok nagy többséggel visszautasították Japán azon javaslatát, hogy a csukabálnát (Balaenoptera acutorostrata) és a trópusi bálnát (Balaenoptera edeni) sorolják át az első függelékből (Appendix I) a második függelékbe (Apendix II). A World Wildlife Fund (WWF) közleményben gratulált a döntést meghozó küldöttségeknek.

A titkos szavazást közvetlenül megelőző hozzászólásában Dr Susan Lieberman, a WWF delegációjának vezetője kiemelte, hogy "Japán javaslata komoly tudományos, megvalósíthatósági és jogi problémákat vet fel. Japán jelenlegi 'tudományos' célú bálnavadászata ellentmond annak, amit a CITES-nek javasolnak, és a kezdeményezés nem felel meg a CITES átminősítési kritériumainak."

A végső döntés Lieberman így kommentálta: "A WWF hosszú ideje keményen küzd az ügyben, így örömmel tölt el minket a döntés, ami fenntartja a kereskedelmi bálnavadászatra vonatkozó nemzetközi tiltást. Mind a csukabálna, mind a trópusi bálna esetében továbbra is komoly bizonytalanságok vannak a populációméret és annak változása kérdésében. A kereskedelmi célú vadászat engedélyezése a CITES-en keresztül kikezdhette volna a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság - amely a bálnavadászat legfontosabb nemzetközi ellenőrzési szerve - tekintélyét, és veszélyt jelentett volna ezen és más bálnafajok számára."