A közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták: az állatok úgy tartják frissen a gyomrukban ilyen hosszú ideig a táplálékot, hogy elpusztítják a bomlást előidéző baktériumokat, mégpedig úgy, hogy antibakeriális anyagot állítanak elő az emésztőrendszerükben.
Az így elraktározott tápláléknak a hímek akkor veszik hasznát, amikor a nőstényeket a rossz idő megakadályozza abban, hogy a vadászatról időben visszatérjenek a fiókákhoz - akik így addig sem maradnak táplálék nélkül. Tojáson ülő hím pingvineken végzett kísérletek bebizonyították, hogy gyomruk hőmérséklete és Ph-értéke egyébként ideális a baktériumok fejlődéséhez - számol be az eredményekről Cécile Thouzeau, a Centre National de la Récherche Scientifique strasbourgi munkatársa.
Halakból és tintahalakból álló étrendjük magas fehérjetartalmából adódóan a pingvinek gyomrában és bélrendszerében nagy mennyiségben keletkezhetnek baktériumok. Amikor azonban elemezték az állatok gyomrában konzervált emésztetlen táplálékokat, más, "rendesen emésztő" madarak gyomrához hasonlítva a pingvinek emésztőrendszerében sokkal több elpusztult és alulfejlett baktériumot találtak.
A kutatók feltételezése szerint a pingvinek valószínűleg az elfogyasztott halak gyomrában található fitoplanktonból kinyert, antibakteriális hatású akrilsav segítségével akadályozzák meg a baktériumok elszaporodását.