A rákos daganatok elleni küzdelmet nagyban segítheti az a most kitenyésztett egértörzs, amely ellenálló a betegséggel szemben. A növekedésnek induló daganatok 24 órán belül maguktól eltűnnek az állatokban.

Az amerikai Wake Forest University kutatói egy véletlen folytán fedezték fel a kivételes képességű egereket. Az állatok immunrendszere olyan erőteljesen támadja meg és pusztítja el a tumorsejteket, hogy ha meg is jelenik a daganat, egy napon belül eltűnik a szervezetükből.

Az egyetem kutatói rutinszerű kísérleteket végeztek, igen agresszív tumorsejteket injekciózva egerek hasüregébe. Legnagyobb meglepetésükre az egyik hím állat a sorozatos injekciók hatására is daganatmentes maradt, míg társaiban a rák már a májban, a hasnyálmirigyben, a tüdőben, a gyomorban és a belekben is megjelent.

Ebből az egyetlen példányból kiindulva mintegy 700 egyedet számláló törzset tenyésztettek ki. Ami igazán fantasztikus, hogy a rákkal szembeni ellenálló-képesség (rezisztencia) az utódokba is továbbadódott, bizonyítva, hogy örökletes tényezők állnak a háttérben. A rákra ellenálló egereket normális egerekkel pároztatva az utódoknak mintegy 50%-ában marad meg az ellenálló-képesség, ami azt jelenti, hogy egy gén megváltozásáról lehet szó, amely viszont dominánsan öröklődik.

Az állatok egy része teljes rezisztenciát mutat, azaz a tumorsejtek nem képesek megtapadni bennük. Más példányokban növekedésnek indulnak ugyan a daganatok, ám kevesebb mint 24 óra alatt maguktól el is tűnnek. Az állatok ezután azonnal visszatérnek normális életmódjukhoz, beleértve a szaporodást is. A ráktól megszabadult egyedek élettartama normális marad, és újabb kísérletek alkalmával már soha nem fejlődik ki bennük daganat.

A kutatók remélik, hogy rövid időn belül sikerül megtalálni az állatok kivételes tulajdonságainak okait. Az eddigi vizsgálatokból kiderült, hogy a tumorsejtek érkezését szinte azonnali és igen erőteljes immunválasz követte, amelynek során a fehérvérsejtek haladéktalanul lemészárolták a betolakodókat. A tumorsejtek bejuttatása a fehérvérsejtek nagyarányú infiltrációját váltotta ki (azaz nagy számban léptek ki az erek falán a megtámadott területre). Zheng Cui professzor, a kutatások vezetője szerint egy gyors és speciális, eddig ismeretlen tumorellenes mechanizmusról lehet szó, amely nem érinti az egészséges sejteket.

A kutatók szerint hasonló mechanizmusok működhetnek azokban az emberekben is, akik a rendszeres rákkeltő anyagoknak való kitettség ellenére soha nem lesznek betegek. A kutatók részletes beszámolója a Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában jelenik meg az április 28-ával kezdődő héten.