Vágólapra másolva!
2004. február elején új lakók költöztek a Fővárosi Állat- és Növénykert Tengeri Akváriumába. A Chesteri Állatkert ajándékaként a csikóhalak is képviseltetik magukat hazánk egyik legszebb élőgyűjteményében. Az állatkert akvaristáink egy titkot is elárulnak az új jövevényekkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Állat- és Növénykert Tengeri Akváriumába az első "honfoglaló" halak már 2003-ban megérkeztek, s az akvárium 2004. január 9-én felfedte csodáit a nagyközönség számára. Már az ünnepélyes megnyitón rengeteg érdekes és tarka hallal ismerkedhetett meg a publikum.

Február elején a Chesteri Állatkert ajándékaként az akváriumok és gyerekek közkedvelt állatai, csikóhalak költözhettek a kaleidoszkóp-medencék egyikébe. Három pár óceáni csikóhal-párocska érkezett, akik lakhelyüket a tengerek legérdekesebb szerzeteivel, a fejenálló késhalakkal (Aeoliscus strigatus), valamint zebra- és narancstűhalakkal (Dorynaphus dactylophus, Dorynaphus jansi) osztják meg.

A csikóhalnak sok változata létezik, szín és formagazdagságban az egyszerű barnától a vérvörösig, az öt centimétertől a huszonöt centiméteresig. A budapesti állatkertbe sárga csikóhalak (Hippocampus kuda) költöztek, akik eredetileg a trópusi tengerek lakói.

A csikóhalakra nem igazán találó a "hal" megnevezés, hiszen testük még csak nem is emlékeztet a közismert halformára, nem borítják pikkelyek, az állat testtartása még az úszás közben is függőleges. A csikóhalak nem a száguldás mesterei, lassan úsznak, helyváltoztatásra inkább hátúszójukat használják. Mivel nem képesek a gyors helyváltoztatásra, életformájukra elsősorban a rejtőzködés jellemző. Nagyon szeretik azokat a helyeket, ahol a tengerfenéken nem csak elbújni, de kapaszkodni is tudnak farkukkal. Ha valaki közelebbről szeretné megszemlélni a csikóhalakkal, az állatkerti akvárium alján, a fodros tengeri zöldalga között kell fürkésznie őket.

"Apás szülés"

A csikóhalak etetése meglehetősen nehézkes, mert állandó élő eleséget kívánnak: egyrészt igen falánkak, másrészt szájnyílásuk rendkívül pici. A legmegfelelőbb csemegéjük apró rákocskákból áll, de ebből egyszerre csak annyit lehet medencéjükbe tenni, amennyit rövid időn belül elfogyasztanak.

Különlegességük, hogy utódaik a hím testében található, úgynevezett költőtasakokban fejlődnek ki, majd apjuk innen "hozza világra" a piciny utódokat. A budapesti állatkert hat új jövevénye között két olyan hím is érkezett, amelynek költőtasakjában már fejlődnek az apró csikóhalak, elképzelhető tehát, hogy néhány hét múlva már sokkal több apró kis egyed fog úszkálni az akvárium legkülönlegesebb medencéjében.