Hideg hét áll előttünk - fagy is várható

Vágólapra másolva!
A mögöttünk lévő hétvégén markáns hidegfront ért el bennünket. Felhősödést, kiadós csapadékot, erősödő légmozgást és jó pár fokos lehűlést okozott. Az elkövetkező napokban északkelet felől száraz, de hideg levegő érkezik.
Vágólapra másolva!

Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei szerint a hétvégén egy évszakváltónak is mondható hidegfront ért el bennünket. A behullámzott hidegfront nyugat-keleti irányban szinte kettévágta Európát. A front mögött a kontinens északkeleti, majd keleti részén havazások, hózáporok alakultak ki, és a legmagasabb hőmérséklet +5 fok alatt maradt. Ezzel szemben Európa déli területein még sokfelé 30 fokot mértek, ragyogó napsütésben.

A hosszan elnyúló front mentén kiadós csapadék esett le. Hazánkban is helyenként 40 mm eső, zápor hullott. Ma már északkelet felől élénk, erős szél kíséretében száraz, de egyre hidegebb levegő áramlik a medencébe. A hideg levegőnek egyelőre még bőséges az utánpótlása, ennek következtében egy kifejezetten hűvös hétnek nézünk elébe. Kedden, szerdán reggel elsősorban az északi, északkeleti országrészben fagy várható. Napközben a többórás napsütés ellenére is örülhetünk a 10 foknak. A hét közepén csak a magasabb rétegekben érkezik enyhébb és nedvesebb levegő. Hatására csütörtökre már országosan erősen megnövekszik a felhőzet, és ismét esőre, záporra számíthatunk. Talán pénteken alakul ki egy kicsit enyhébb, elfogadhatóbb időjárás. A pár órás napsütés mellett elérhetjük a 15 fokot a délutáni órákban, persze még ez is elmarad az évszakos átlagértéktől.

Előreláthatólag a hétvége is változékonynak ígérkezik, valószínűleg szombaton megint kiadós csapadék hullik. Majd vasárnap nyugat felől csökken a felhőzet és kisüt a nap, a hőmérséklet pedig ugrásszerűen emelkedik.

ICI Interaktív Meteorológia