Malária: kulcs a szúnyog-immunrendszer

Emberek milliói számára - s különösen igaz ez a Szaharától délre fekvő övezetben élőkre - a szunyogok zümmögése halált hordozhat. A Plasmodium falciparum nevű kórokozó évente több százmilliónyi embert fertőz meg, és közel egymillióan bele is halnak a betegségbe. Kutatók most egy új megközelítéssel, a maláriaszúnyog immunrendszerének fölerősítésével próbálnak gátat vetni a kór terjedésének - olvasható a Science legfrissebb számában.

Közel fél évszázada a kutatók még úgy hitték, közel az idő, amikor egyszer s mindenkorra leszámolhatnak a maláriával: elpusztítják a parazitát,  mivel DDT-vel kiirtják legfőbb hordozóját, az Anopheles szúnyogot. Ez azonban nem történt meg. A szúnyog ellenállóvá vált a DDT-vel szemben, a kórokozó, a Plasmodium falciparum pedig a legtöbb gyógyszerrel szemben. Ma a világ lakosságának mintegy 40 százaléka él maláriaveszélyes vidékeken, s e területek nagysága az erdőirtással, az öntözés terjedésével csak növekszik. Negyedmilliárd ember fertőzött, évente több mint 2 millióan pedig áldozatául esnek a betegségnek.

"Sok kutatócsoport foglalkozik azzal, hogy felmérje a Plasmodium közvetlen hatását az emberi szervezetre, ám a kórokozót hordozó szúnyog éppoly fontos területe a malária elleni harcnak" - nyilatkozta a kérdésben Fotis C. Kafatos, a European Molecular Biology Laboratory munkatársa. A kutató és kollégái tanulmányukban három olyan gént írnak le, amelyek fokozzák a szúnyog ellenállóképességét a Plasmodium falciparummal szemben, s így alkalmassá tehetik a rovar immunrendszerét arra, hogy ne terjessze a maláriát.

Kafatos és társai három olyan, az immunrendszer működését befolyásoló gént azonosítottak, amelyek módosíthatják a parazita életciklusát az Anopheles gambia szúnyogban, amely a legtöbb maláriás megbetegedést okozza Afrikában. A három közül kettő, a CTL4 és a CTLMA2 jelzésű gén olyan fehérjéket kódol, amelyek segítik a kórokozó fejlődését. Amikor a kutatók mesterségesen kiiktatták e két gént, a szúnyogok immunrendszere a fejlődésben lévő kórokozók 97 százalékát elpusztította. A harmadik gén, az LRIM1 épp az ellenkező hatást váltja ki: akadályozza a Plasmodium fejlődését - a nem működő gént hordozó szúnyogokban több kórokozó fejlődik ki.

Ezek az eredmények elsőként mutatnak rá a szúnyogok immunrendszerében rejlő lehetőségekre. Úgy tűnik, reális esélyünk van rá, hogy a maláriát még a szúnyogokban megfékezzük az előtt, hogy továbbadnák a kórt az emberre - ismertette a kutatás jelentőségét Kafatos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK