Az MIT kutatói olyan módszert fejlesztettek ki, amely tűszúrás nélkül, mikrocsatornákon juttatja a hatóanyagot a bőr alá.

Az orvosi fecskendők és injekciós tűk gyakran fordulnak elő rémálmainkban, de mind a mai napig a gyógyszerek szervezetbe juttatásának megkerülhetetlen módszerét jelenthetik. Az injekciótól rettegő betegek számára bizakodásra adhat okot, hogy a BMC Medicine szakfolyóirat legfrissebb száma a módszer fájdalommentes alternatívájának kidolgozásáról ad hírt. Az új eljárás lényege, hogy apró pórusokon keresztül juttatják be a kívánt anyagot a bőr alá, amit a páciensek mindössze enyhe fuvallatként élnek meg.

A Massachusetts Institute of Technology kutatócsoportja által (James Weaver vezetésével) kifejlesztett eljárás lényege, hogy parányi aluminium-oxid kristályok segítségével eltávolítják a bőr felső hámrétegét, és apró lyukakat - ún. "mikrocsatornákat" - hoznak létre, amelyek átmérője nem haladja meg a milliméter egynegyedét sem. Ezen a kicsiny csatornán keresztül juttatják be a gyógyszert a szervezetbe. Ezek után gázsugár segítségével eltávolítják a kristályokat és a fölösleges hámot.

Miután önkéntesek karjának belső felületén négy "mikrocsatornát" vágtak, a kutatócsoport tagjai a lidokainba (fájdalomcsillapítóba) áztatott vattát tettek a bőrfelületre. Két percen belül a bejuttatott anyag hatott, míg a résztvevők saját elmondásuk szerint nem érzékeltek semmilyen fájdalmat.

A "mikrocsatornák" méretét és mélységét a bőr felszínére helyezett ún. polimer maszk kialakítása határozza meg. A kutatók beszámolója szerint a fájdalomcsillapítás tovább tart, ha a "mikrocsatornák" elég mélyek ahhoz, hogy a seb vérezzen, mintha sekélyebb járatokat alakítanának ki. A mély vágatoknak egyéb előnyei is lehetnek. A cukorbetegeknek például rendszeresen ellenőrizniük kell vércukorszintjüket, ami vér nélkül természetesen lehetetlen. A kutatók szerint ez az eljárás kevésbé fájdalmas alternatívát jelenthet a számukra is.