Élő kötszer saját bőrszövetből

2004.04.29. 8:48

Brit kutatók olyan "élő kötszer" kifejlesztésén dolgoznak, amely a páciens saját sejtjeiből kitenyésztve pótolhatja a test hiányzó bőrszöveteit, s ezzel sikerrel szüntethet meg nehezen gyógyuló fekélyeket, sebeket.

Az eddigi klinikai próbák során az élő szövetből álló "kötések" hatékonynak bizonyultak súlyos égési sérüléseket szenvedett pácienseknél, illetve olyan esetekben, amikor a seb cukorbetegség vagy egyéb krónikus betegség miatt nem volt képes begyógyulni.

"A bőr az emberi szövetek közül a leginkább alkalmas arra, hogy mesterséges úton hozzuk létre. Kézenfekvő gondolat, hogy a beteg sebeinek gyógyításához saját sejteit használjuk föl" - mutatott rá Sheila MacNeil professzor, a Myskin ("Saját bőröm") elnevezésű, élő szövetből létrehozott kötés kifejlesztője, aki a Sheffieldi Egyetemen évtizedek óta foglalkozik szövetépítéssel.

MacNeil eljárásának alapja az a korábban már ismert jelenség, hogy a bőr egyik fő sejtes alkotóelemeként szereplő hámsejtek tenyészetben, megfelelő körülmények között többrétegű, az élő szövethez nagyon hasonló szerkezetű hámot képesek kialakítani. Ezért kisméretű bőrmintából nagy kiterjedésű, a kötőszövetbe terjedő bőrhiányok pótlására alkalmas saját hámszövetet lehet tenyészteni.

Ezt fölhasználva a MacNeil-féle eljárás a következőképpen zajlik: a beteg egészséges bőrfelületéből helyi érzéstelenítéssel sejtmintát vesznek, majd egy erre a célra kifejlesztett lemezen (TranCell) laboratóriumi körülmények közt a sejtekből bőrszövetet építenek föl. A kutatók szerint a mintavételt követő 5-7. napon a lemez a szövettel már a kellő formára vágható és rá is ültethető a sérült bőrfelületbe. Miután a "kötést" felhelyezték, a lemezről leválik a szövet és a seben megkezdődik az ép sejtek termelődése. Magát a lemezt akkor távolítják el, ha az általa hordozott sejtek leváltak róla és beépültek a sérült bőrfelületbe.

A gyógyászatban már évek óta használnak sajátsejtes eljárásokat sebek kezelésére, a 10 évig tartó kutatás nyomán létrehozott Myskin azonban az eddigieknél lényegesen jobban birkózik meg a sejtszaporítás és szövetátvitel problémáival, ráadásul gyorsabb is - állítják a kutatók.

A Myskin-eljárást a próbák során sikerrel alkalmazták egy fiúgyermeken, aki egy tábortűz miatt szenvedett égési sérüléseket a lábán és a mellkasán, egy 28 éves férfin és egy 80 esztendős asszonyon, akik az arcukon és testükön égtek meg. Az élő kötszer ezenkívül eredményesen kezelt fekélyes sebeket cukorbeteg pácienseken. A kutatók azt remélik, az eljárással évente több ezer, fekélyesedés miatt elvégzett amputáció lesz elkerülhető, valamint hogy megoldódik a bőrátültetés során donorfelületként szolgáló szövetrészek pótlása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK