Szétfolyóirat: A folyóiratok kultúrája az elektronikus kor szemszögéből címmel a folyóirat-kultúra múltjáról és jövőjéről rendez nemzetközi konferenciát a BME Média Oktató és Kutató központja május 21-22-én.

Izgalmas konferenciának ad otthont a Matáv Krisztina körúti székháza május 21-22-én. A Hap Béla és Ajtony Árpád underground kiadványát idéző cím mögött az időszakos publikációk huszonegyedik századi formáinak vizsgálata rejlik. A konferencia célja a hétköznapjainkat és a tudományos tevékenység összetételét is oly nagy mértékben befolyásoló folyóirat-fogyasztási szokásainkban észlelhető változások értelmezése.

Összemosódó határok
A nemzetközi előadógárda a hagyományos folyóiratok, illetve újságírás és internetes megfelelőik szerkesztési, filozófiai, jogi, társadalmi, módszertani kérdéseit vizsgálják angol és magyar nyelvű előadások, kerekasztal-beszélgetések keretében.

A konferencia a nyomtatás megjelenésével egyértelműen összekötött forma, a könyv helyett az ugyanekkor lehetővé váló folyóiratokra koncentrálva elemzi a hálózat lehetőségeit: a folyóirat-kultúra mely elemei folytatódnak/folytatódhatnak a hipertextes formákban és az internet közegében, mennyiben tekinthető e kommunikációs formák előzményeként (pl. szöveg-kép viszonya, bizonytalan határú szövegegységek, olvasói aktivitás, szerkesztői szerep felértékelődése, levelező és hirdetési rovatok stb.), mely elemek nem plántálhatók át a nyomtatott folyóirat-kultúrából az on-line világba, illetve mik az on-line periodikumok sajátosságai.

Szomszédos területek
A globális médium jellegét tükrözően a hazai előadók mellett országhatárunkon túlról is érkeznek vendégek: a különféle szekciókban neves külföldi specialisták, külföldön élő magyar előadók, határon túli magyar szerkesztők cserélnek eszmét két napon át.

Az előadók között lesznek szerkesztők (Fiona Sampson az Orient Expresstől, Lisa Brawley a Postmodern Culture folyóirattól, a Beszélőtől Gács Anna), bemutatásra kerülnek jellegzetes folyóiratok és folyóiratok jellegezetességei (a Lélegzetről tart előadást Havasréti József, Bence Gyögy filozófus az e-zinek és meta-zinekről), Takáts József eszmetörténész az irodalmi folyóiratok kánonjairól fog beszélni, de az irodalom mellett a tudományos ismeretterjesztés is terítékre kerül: Simon Tamás, az [origo] tudomány rovatának vezetője értekezik majd az online újságírásról.

Az archívumok szemszögéből fogja vizsgálni a sajtótermékeket Steven Harnad, az Open Archives kulcsembere, valamint Rév István az Open Society Archives vezetője, és Szakadát István archívumspecialista a 10 éves ABCD-t fogja bemutatni. Elektronikus közösségek publikációs szokásait vizsgálja a Stanford Egyetem professzora, Geoffrey Nunberg, és bemutatásra kerül a tudományos közösségeket szolgáló Agyfarm projekt; György Péter a netes publikáció és a  szerzői jog összeegyeztethetetlenségét járja körül, míg DJ Shuriken és Sanyi előadásai a kreativitás szubkulturális formáit vizsgálják. Egy kerekasztal-beszélgetésen pedig on-line és off-line határon túli magyar folyóiratok szerkesztői beszélnek a folyóiratok és a kulturális identitás kapcsolatáról.

A konferenciát Detrekői Ákos, a BME rektora nyitja meg május 21-én 11 órakor.

Az angol nyelvű plenáris előadások magyar szinkrontolmácsolással zajlanak.

A konferencia BME Szociológia és Kommunikáció Tanszéke és a Média Oktató és Kutató Központ szervezésében zajlik, a www.litera.hu támogatásával. Férőhelyet és ebédet csak regisztrált résztvevőknek tudunk biztosítani.

A részvétel ingyenes, de kérjük, hogy május 10-ig a következő címen regisztráljanak: periodicals_regis@mokk.bme.hu.

Információ: periodicals_info@mokk.bme.hu