A lézermutatók komolyan károsíthatják a látást

Vágólapra másolva!
A Mayo Clinic orvosainak először sikerült bizonyítaniuk, hogy a ma már általánosan elterjedt lézermutatók képesek nagymértékben károsítani a látást, ha a szemünkbe világítanak vele.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal sikerült bizonyítani, hogy a zöld színű lézermutató (laser pointer), amelyet szinte bárhol beszerezhetünk, képes komolyabban is károsítani a látást. A Mayo Clinic szemészei egy páciensük beteg szemének műtéti úton történő eltávolítására készültek, és ezt megelőzően kipróbálták, hogy milyen hatással van a szemre, ha a zöld színű lézermutató fénye hosszabb időn keresztül a látóideghártyára (retinára) vetül. Azt találták, hogy a zöld lézerfény elpusztítja a retina fényérzékeny sejtjeit, méghozzá elég gyorsan, akár már egy percig tartó kitettség után is.

A lézermutatókról már korábban kiderült, hogy veszélyesek lehetnek a szemre. Több olyan eset is előfordult, amikor a repülőgépek pilótái felszállás, illetve leszállás közben ideiglenesen elveszették a látásukat, mert a szemükbe világított a lézerfény. A lézermutatók hosszú távú, látásra gyakorolt specifikus hatásairól eddig összegyűjtött információk viszont nem voltak elég meggyőzőek. Mostanáig csak az volt nyilvánvaló, hogy a lézerfény kellően hosszú kitettség után jelentős mértékben károsítja a retinát, vagyis a szemnek azt a részét, ahol megkezdődik a vizuális információk feldolgozása. A lézerfény nagyjából ugyanolyan mértékben károsíthatja a látást, mintha hosszú időn keresztül közvetlenül a Napba bámulnánk.

A British Journal of Ophthalmology című folyóiratban egy hosszabb cikk olvasható tizennégy olyan betegről, akiknek a lézermutatók használata következtében károsodott valamilyen mértékben a látásuk. A kutatók aggódnak amiatt, hogy bár elég nyilvánvalóak a lézerek használatának lehetséges veszélyei, a lézermutatókat mégis sokszor inkább játékként kezelik, semmint olyan eszközként, amely akár látáskárosodást is okozhat. A vörös színt kibocsátó lézermutatókat például sokan arra használják, hogy háziállataikkal "játsszanak", illetve hogy felkeltsék vele valakinek a figyelmét. A cikk szerzőinek végkövetkeztetése, hogy a retina károsodásának elméletileg mindenképpen fennáll a lehetősége, ha valaki a lézerfénnyel néhány másodpercnél tovább világít bele a szemünkbe. A University of Düsseldorf kutatói szintén hasonló következtetésekre jutottak a lézermutatók mindennapos használatával kapcsolatban. Szerintük korlátozni kéne a lézerek eladását az életkor szerint, hogy a gyerekek és a fiatalabb generáció ne juthasson ilyen könnyedén hozzá ezekhez az eszközökhöz, mivel ők azok, akik még nem tudják felmérni, hogy a lézerek helytelen használata milyen következményekkel járhat.

Illyés András