Szerves molekulák a Titan felsőlégkörében

2005.04.27. 9:14

A Cassini-űrszonda április 16-án 1027 km magasan elrepült a Titan felszíne felett. A légkör külső tartományában meglepően sok szénhidrogén-molekulát talált, nagyobb változatosságban, mint azt várták.

Hosszú évek óta közismert, hogy a Titan légkörében elsősorban a Nap ultraibolya sugárzása és a Szaturnusz magnetoszférikus bombázása nyomán keletkeznek szénhidrogén-molekulák. A 2005. április 16-i elhaladás során több komplex molekulát is sikerült azonosítani az atmoszférában. A korábbi elgondolások alapján nagy szénhidrogén-koncentrációt inkább a légkör alacsonyabb részeiben vártak a szakemberek, ahová a magasban kialakult hosszúláncú molekulák lesüllyednek.

Hunter Waite (University of Michigan, Ann Arbor) és kollégáinak elemzései alapján hét szénatomot tartalmazó molekulák, emellett nitrogéntartalmú szénhidrogének, nitriliek is vannak a felsőlégkörben.

Az új eredmények abban is segítenek, hogy jobban megbecsüljük: milyen szerepe lehetett az ősi Föld légkörében az élet megjelenése előtti szervesanyag-szintézisnek. Bár utóbbi még alig ismert, a felfedezés rámutatott: nem csak bolygónk felszíni tavait és felszín alatti vulkáni központjait, de a légkör magasabb tartományait is figyelembe kell venni, amikor az egykori kémiai viszonyokat rekonstruáljuk.

Forrás: Telescopium.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK