Követelmények űrturisták számára

Vágólapra másolva!
2001 szeptembere után az Egyesült Államokban az űrturizmussal kapcsolatos terroristafenyegetés gondolata is felmerült. A tőkeerős amerikai cégek azonban szeretnének részt venni az űrbizniszben, ezért az USA illetékes hatóságai rendeletben kívánják szabályozni a kérdést.
Vágólapra másolva!

2004-ben a SpaceShipOne magánűrhajó sikeres űrrepülése bebizonyította, hogy magánvállalatok is képesek Föld körüli pályára juttatni űrhajókat, emberrel a fedélzeten. Ezzel megkezdődött a kereskedelmi űrhajózás az Egyesült Államokban. A Kongresszus ez év első felében szabályozni kívánja a magánűrhajózás jogi, képzési, egészségügyi és nem utolsósorban biztonsági feltételeit.

A leendő űrturistáknak várhatóan szigorú technikai felkészítésen kell részt venniük, hogy a repülés során felmerülő műszaki problémákat vagy vészhelyzeteket meg tudják oldani. Egészségügyileg egyáltalán nem támasztanak olyan követelményeket, mint a NASA űrhajósai számára, csak egy alapos orvosi vizsgálaton kell megfelelni a rövidke űrkiruccanáshoz.

Biztonságtechnikailag a légiutasok számára előírt követelményeket kell majd betartani, vagyis terroristagyanús személyeket kizárnak egy ilyen expedíción történő részvételből. A tervek szerint az amerikai cégek már ennek az évtizednek a végére rendszeres űrkirándulásokat szerveznének.

Kocza Zoltán