Meteoritot talált a Spirit - a hét asztrofotója

Vágólapra másolva!
A Spirit második telét tölti a vörös bolygón, miközben téli pihenőhelyén véletlenül két meteoritot is talált.
Vágólapra másolva!

A Spirit marsjáró a tél leghidegebb és leggyengébb napsugárzással járó időszakát mozdulatlan állapotban vészeli át. Napelemtábláinak teljesítménye csak kb. 290 W, ami három darab 100 W-os izzó ellátásához sem elegendő.

A szakemberek azonban a téli pihenéssel töltött időszakot is ki akarják használni: egyrészt új szoftvert töltenek fel a robotra, továbbá lehetőség nyílik a hődetektor pontosabb kalibrálására is, valamint néhány egyéb, kisebb "szerviz" jellegű feladat végrehajtására. Emellett elkészítik az eddigi legrészletesebb panorámaképet a rover környezetéről. A felvételsorozat első képét 2006. április 18-án kezdte rögzíteni a Spirit.

A téli pihenő helyszíne szerencsére érdekes vidék. A rover közelében talán idős üledékes kőzetek lapos rétegei bukkannak a felszínre, amelyeknél az erózió faragta vékonyra az ellenállóbb lapokat. A Halley-nek nevezett, réteges sziklán korábban át is haladt a rover, és emiatt letörött annak kiálló réteglapjából néhány kisebb, világos árnyalatú darab.

A kőzetről egyelőre annyit sikerült megállapítani, hogy szokatlanul sok benne a cink, emellett vastartalma hematitásványok formájában van jelen. Sok kalcium-szulfátot is tartalmaz, ami szokatlan a Spirit által vizsgált területen - a kőzetet egykor talán vizes oldatok járták át és változtatták meg.

Még érdekesebb két kisebb szikladarab is van a közelben, amelyeket az Antarktiszról származó nevekkel illettek a kutatók - egyelőre nem hivatalos formában. Így kapta az egyik szikladarab a Zhong Shang elnevezést, így hívják az 1989-ben megnyílt kínai kutatóállomást az Antarktiszon. Az Allan Hills-re keresztelt kődarab pedig annak a híres meteorit lelőhelynek a nevét viseli, ahonnan az esetleges életnyomokat tartalmazó marsmetorit is előkerült.

A két apró, marsi kőzetet nem véletlenül tüntették ki a névadással. Az infravörös detektor alapján mindkettő erősen eltér a többi szikladarabtól, és az Opportunity által talált "Heat Shield Rock", azaz "Hővédőpajzs" sziklára hasonlít - utóbbit egy, a Mars felszínére hullott vasmeteoritnak tartják. A Spirit tehát feltehetőleg két vasmeteoritot talált a téli pihenőhelyén.

Forrás: NASA, JPL, Cornell

A McMurdo panoráma részlete. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, Cornell)

A téli pihenő alatt készülő, McMurdo nevű panorámakép lesz az eddigi legnagyobb és legrészletesebb ilyen felvétel. Ennek nemrég nyilvánosságra hozták egy részletét, amely több mint 900 kisebb képből áll össze. A fenti fotó északi irányban mutatja a tájat, a távolban a korábban megmászott Husband Hill emelkedik. A valódi színekhez viszonylag közeli árnyalatokat mutató képet a 750, 530 és 430 nanométeres hullámhosszakon rögzített felvételekből állították össze.

Kereszturi Ákos