Zajlik a mamutmentés a Balatonnál, miután két, legalább tízezer éves példány csontvázára bukkantak a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt elkerülő út építése közben.

Előbb egy mamutborjú, majd egy felnőtt példány csontjai kerültek elő a balatonakarattyai elkerülő út építkezésekor a löszfalból: a több tízezer éves jégkorszakbeli mamutbébi mellett valószínűleg egy felnőtt állat, vélhetőleg az anyaállat csontjait találták meg. Az útépítési munkálatokat azonnal leállították. A helyszínen jelenleg (mint a felvételeken is látható) a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum szakemberei tárják föl a maradványokat.

Katona Lajos geológus, a múzeum szakembere rámutatott: 100 év alatt négy jegyzett mamutlelet került elő Magyarországon, ezek közül a mostani a legértékesebb. A mamutbébit élethelyzetben találták meg, s így egyszerűbb lesz majd összerakni, s a hiányzó csontokat pótolni, és valószínűen élethelyzetben van a földben a nagy mamut is, ám ennek a feltárásához még éppen csak hozzákezdtek. A  löszfalban található csigák, illetve más maradványok alapján megpróbálják majd azonosítani a két mamut korabeli környezetét is.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

"Biztosítjuk a régészeti feltáráshoz szükséges időt és forrásokat, hiszen Magyarországon páratlan leletről van szó" - mondta a megrendelő Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság vezetője, Horváth László. Az igazgató szerint a projektbe már a tervezés idején kellő nagyságú időtartalékot építettek be, hiszen a lőszermentesítés és a régészet minden építkezésen tartogathat meglepetéseket.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A mamutok névadására hamarosan pályázatot ír ki az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatóság.

Forrás: MTI/Nagy Lajos

Mamutok

A mamutok Afrikában jelentek meg először, mintegy 4 millió évvel ezelőtt, azután észak felé vándoroltak, és széles körben elterjedtek egész Eurázsiában. A kezdetben eléggé általános megjelenésű elefántféléből később számos specializálódott mamutfaj fejlődött ki, amelyek alkalmazkodtak a környezetükhöz. Csupán 10 000 évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén haltak ki. A korábbi felfogástól eltérően az elefántok nem a mamuttól származnak, de közös ősök sora köti össze őket: a mamutok és a két ma élő elefántfaj családfája mai tudásunk szerint megközelítőleg 6 millió évvel ezelőtt ágazott el. A legújabb kutatási eredmények arra utalnak, hogy először levált az afrikai ág, majd körülbelül 440 ezer évvel ezt követően kettévált a mamutok és az indiai elefántok fejlődési útja is.

MTI/[origo]