Hócsíkos az ország - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A hétvége gyökeres változást hozott időjárásunkban, az évszakhoz képest meleg időt a korai tél váltotta fel. A markáns hidegfrontot hózáporok is kísérték, nyomaik érdekes vonalakként követhetők a műholdképeken.
Vágólapra másolva!

A hétvégi hidegfront szinte lemásolta a két évvel ezelőtti tél érkezését. A gyorsan átrobogó felhőkből kisebb-nagyobb hózáporok hullottak, ez azonban csak az ország északnyugati tájain eredményezett nagyjából összefüggő hótakarót. Képünkön ezt a vidéket majdnem teljesen elrejtik a felhők, csak Veszprém környékén, a Balaton északi partján láthatjuk a havas tájakat.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 375x375 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Következő képünk hamis színezéssel készült, az infravörösben észlelt felvételt látható színekkel mutatva. Ebben a színösszeállításban a világoskék szín a havas felszínt mutatja, de hasonló színűek a magasba tornyosuló hófelhők is.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 375x375 kilométer

Jól követhetők az Alföldön még szombaton áthaladt hózáporok egyenes nyomai; a legnagyobb pászta a Börzsönytől indulva Szolnoktól északra éri el a Tiszát, a következő a fővárostól délre halad el. Egy másik hófelhő Dunaújvárost érintve húzta el nyomát az Alföld felé, és valószínűleg ugyanezt a nyomot látjuk még egyszer Szegednél is. Szegedtől délre a teljesen felhőtlen tájon még több előző napi hózápor csíkja látható. Az egyenes hócsíkok megmutatják, hogy a havazás idején milyen irányból fújt a hófelhőt hajtó szél; nem meglepő, hogy a sávok északnyugatról délkeletre vezetnek.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét november 23-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.