Északon már hómezők - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Nálunk épp véget ér a hosszúra nyúlt indián nyár, kontinensünk északi részén, Skandináviában pedig már kiterjedt hómezők fehérlenek. A hópászták Svédország déli részéig is lenyúlnak.
Vágólapra másolva!

Felvételünkön Svédország középső és déli területeit láthatjuk. A Balti-tenger és a Kattegat közti szárazföldön két nagy tavat, a mi Balatonunk tízszeresét elérő területű, Európában harmadik legnagyobb Vänernt, délkeletebbre a valamivel kisebb Vätternt láthatjuk. Érdemi felhőzet csak a Balti-tenger felett és a kép déli részén látható, minden már fehér szín a hómezőket és néhány kicsi ködfoltot jelez.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 500x500 kilométer

Töltse le a felvételt felirtok nélkül, nagyobb méretben!

Nem véletlen, hogy a hó inkább a balti parton jelenik meg, a délnyugati vidékek és a nagy tavak közvetlen parti sávja hómentesek. A Dániát Skandináviától elválasztó szoros vizét a Golf-áramlat tartja melegebben, a tavak pedig, amíg be nem fagynak, tárolnak annyi meleget, amennyi a parti havat megolvasztja.

Ezen a vidéken a Nap délelőtt is csak lapos szögben süt; a kép alsó részén látható felhőzet árnyéka 20 kilométerre elnyúlik a felhőktől, amelyek - alakjukból következtethetően - maximum 4-5 kilométeres magasságban lebeghetnek.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét november 1-én rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.