Már műholdról is látszik: hó borítja az északi országrészt

Vágólapra másolva!
Szombaton néhány napos havazással beköszönt a tél hazánkban. Ma délelőttre az ország nagy része felett már kiderült az ég, és az űrből láthatóvá vált az utóbbi napokban lehullott hótakaró kiterjedése. Épp északon, a havas tájak felett maradt egy nagyobb felhőtömb, de részben még ez az alá is be tudunk nézni felvételeinken.
Vágólapra másolva!

Felvételünk első, valós színes változatán látható, hogy a Balaton környékén és tőle keletre, az Alföldön nem maradt meg a hó. Fehér színt öltöttek viszont a Felvidék és hazánk északi tájai, egészen a Nyíregyházától keletre a Szatmári-síkságig. Az északi országrész nagy részét vékony felhőzet borítja, amelynek fehér színe ezen a képen összemosódik a havas tájéval.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x187 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A hó és a felhő képe csak a látható színtartományban hasonló, infravörösben markánsan másképp verik vissza a napfényt. Második, hamis színes felvételünkön így a felhőzet fehér marad, míg a hó élénkvörös színt ölt. Itt már észrevehetjük a Balatontól északra a Bakonyt fedő kisebb hómezőt, és az északi felhőtömb alatt is felsejlik a pirossal jelzett hótakaró kiterjedése. A Balaton felett kisebb gomolyokból kialakult felhőutak jelzik a szél aktuális, nagyjából északnyugati irányát.

Forrás: ELTE

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét november 26-án késő délelőtt rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.