Látványos ködformák Erdélyben - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Ősszel és télen térségünk medencejellegű tájain gyakori a köd. A Kárpát-medence keleti része, Erdély maga is külön medence, amelyben gyakran felgyűlik ez a fajta csapadék. Felvételünkön egy jellegzetes erdélyi ködkép látható.
Vágólapra másolva!

Az Erdélyi-medencét három oldaltól hegyek veszik körül: a Keleti- és a Déli-Kárpátok, illetve a felvétel nyugati (bal) szélén kezdődő Erdélyi-Szigethegység. A medence vizeit két völgy, a Maros és a Szamos völgye vezeti le az Alföld felé. A köd két dologban nagyon hasonlít a vízhez: a medencék legmélyebb pontján gyűlik fel és, bár a víznél sokkal lassabban, de lefelé áramlik a völgyek mentén. A fehér színű ködmezők ezért rajzolják ki a medence alacsonyabb, nyugati részének mélyebb folyóvölgyeit, sőt, azok mellékvölgy-rendszerét is.

Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Tavaly ilyenkor már hóban állt fél Európa és Magyarország egy része is.
Nézze meg műholdról!

A Keleti-Kárpátok nyugati oldalán kisebb medencék húzódnak; ez a Székelyföld egyik része. A szinte teljesen zárt Csíki- és Gyergyói-medencében gyakran gyűlik össze a köd, míg a délebbi, nyugatra nyílt Háromszék a képen ködmentes. Őszi napfényben sütkéreznek a kárpáti gerincek is, és az is látható, hogy az elmúlt héten még a legmagasabb hegyeken, így a 2500 méter fölé emelkedő Fogarason sem volt hó: a gerinceket a havasi rétek sárgás füve rajzolja ki, amelyeket a fenyvesek sötétzöld foltja vesz körül.

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvételét november 16-án rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.