A nap fotója: az élet lehetséges bölcsői a Marson

Vágólapra másolva!
A Földön kívüli élet kutatása szempontjából kiemelkednek a Mars azon területei, ahol egykor hő és folyékony víz együttesen fordult elő. Ilyen lehetett Vernal-kráter déli része is, amelyről a napokban közöltek részleteket.
Vágólapra másolva!

A képen az apró kúpok feltehetőleg utóvulkáni tevékenységgel keletkezett alakzatok, ahol a felszín alatt egykor forró víz járhatta át a sziklák repedéseit (a földi gejzírekhez hasonlóan).

Ezeknek a felszínformáknak a felfedezését 2008 áprilisában már bemutattuk rovatunkban. A kutatók részletes beszámolóját most az Astrobiology c. szaklap közölte (a számos további képet tartalmazó tanulmány szabadon hozzáférhető ezen az oldalon).

Az ilyen területek nem csupán az ősi marsi élet lehetősége szempontjából érdekesek. Ha egykor valóban kialakult itt az élet, annak maradványai jó eséllyel fosszilizálódtak a felszínen kiváló hévforrás-üledékekben. A Vernal-kráter tehát a jövőben tehát érdekes kutatási célpont lehet a felszíni szondák számára.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A Mars Reconnaisance Orbiter űrszonda HiRISE kamerájának felvételei a Vernal-kráter déli területén lévő egykor aktív, apró utóvulkáni működéssel létrejött kúpokról. A térségben a felszín alatti vizek több alkalommal is a felszínre juthattak, így könnyen kimutathatók a nyomaik