A titokzatos Nazca-vonalak - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Heti műholdképünk a rejtélyes Nazca-vonalakat mutatja be. Peruban az Andok vonulatai és a Csendes-óceán között elterülő Nazca-fennsíkot évezredek óta borítják e különös alakzatok.
Vágólapra másolva!

A formákat az inkák felemelkedése előtt a területen élő nazca indiánok készítették, oly módon, hogy a hosszú idő alatt a környezet hatásaitól vörösesbarnává mállott felszíni kavicsréteget eltávolították, így előbukkant az alatta fekvő világosabb réteg. Az úgynevezett geoglifák rendeltetését illetően számos elmélet látott napvilágot, ezek közül azonban egyet sem tudtak bizonyítani. Van, aki csillagászati megfigyelésekre alkalmas vonalaknak látja őket, mások szerint ősi országutak, megint mások vallási, illetve családi kegyhelyekként azonosítják őket. Egyesek pedig a nazca kultúra hőlégballonos utazásait vagy éppen földönkívüli járművek leszállását megkönnyítő tájékozódási vonalaknak tekintik a rajzokat.

Forrás: Google Earth

A felvétel kiterjedése 15x9 km

Első képünkön, a GoogleEarth által közzétett műholdképen a fennsík általános képét láthatjuk. Ezen már megfigyelhetjük a legmarkánsabb, 10 kilométeres, szembetűnően egyenes vonalakat. Valóban rejtélyes az a mérnöki tudás, amelynek segítségével ilyen nagy precizitással létre tudták hozni a rajzokat. A felvételen azonban nem csak az ősi indián örökséget láthatjuk: számos mai út kanyarog a területen annak ellenére, hogy az 1994 óta a Világörökség része. A fennsík északkeleti részét a fekete vonalként megjelenő Pánamerikai autópálya szeli át. A felvétel nyugati és északi oldalán a fennsíkba mélyen hátravágódó völgyeket, míg keleten az Andok törmelékeit szállító, úgynevezett fonatos vízhálózatot láthatunk.

Forrás: Google Earth

A felvétel kiterjedése 350x210 m

A hosszú egyenes vonalakon kívül más formák is vannak. A legérdekesebbek az állatfigurákat ábrázoló rajzok, amelyeket sajnos a felbontás miatt csak homályosan láthatunk. Ilyen a fenti képen látható papagájforma is. Ezen állatfigurák (kolibri, pók, majom, kutya stb.) rendeltetéséről egyesek azt gondolják, hogy vízlelőhelyeket mutatnak, míg a legújabb kutatások szerint körmenetek útvonalai voltak.

Forrás: Google Earth

A felvétel kiterjedése 500x300 m

Következő felvételünkön a harmadik típusú forma látható. Ezek nagyméretű háromszögek vagy trapézok, amelyek gyakran a már bemutatott hosszú egyenes vonalakban végződnek. Ábránkon a nagyobb forma végében láthatunk egy fekete foltot, amely egy égetőgödör maradványa. Ezt a már említett hőlégballonok felszállóhelyeként vagy áldozati helyként azonosítják. A felvétel délnyugati sarkában homályosan kivehető egy kolibri alakja.

Forrás: Google Earth

A felvétel kiterjedése 800x480 m

Utolsó fevételünkön nagyobb mératarányban láthatjuk a világ leghosszabb burkolt útja, a Pánamerikai autópálya egy szakaszát. Látható, hogy környezetének, illetve kiszolgálóegységeinek környezete nagymértékben módosítja a fennsík képét, illetve keresztülvágja az ősi rajzokat. Sajnos, a terület jellegét ismerve más helyen nem nagyon tudták volna elvezetni az utat, ám az újonnan nyitott hulladéklerakóhelyek és bányák már elkerülhetnék e kulturális emléket. Érdekes jelenség még a felvétel északnyugati sarkában látható, valószínüleg turistákat szállító repülőgép, illetve annak árnyéka.

A felvételek a Google Earth adatbázisából származnak.

Kovács Gábor (ELTE)