Gázmaszk melltartóból - kiosztották az idei bolond Nobel-díjakat

Vágólapra másolva!
Míg Stockholmban a jövő heti Nobel-díjak kihirdetésére készülnek, a Harvard Egyetemen tegnap kiosztották a 2009-es év legmeghökkentőbb, gyakran értelmetlennek tűnő kutatásaiért járó IgNobel-, azaz bolond Nobel-díjakat. Az idei díjazottakat különleges kreativitással válogatta össze az egyetem zsűrije. Díjat kapott a gázmaszkká alakítható melltartó, egy reumatológus, aki saját magán végzett megfigyelései során 60 évig tördelte ujjait, és azok az amerikai kutatók, aki kimutatták, miért nem dőlnek el az állapotos nők.
Vágólapra másolva!

A mulatságos ceremóniával körített díjátadó célja, hogy - idén 19. alkalommal - mutassa meg azokat a tudományos eredményeket, amelyek egyszerre nevettetőek és elgondolkodtatóak. (A név szójáték, a Nobel és az angol ignoble - alantas, nem nemesi származású - szavakból született.)

Mint tavaly, idén is egy svájci kutatócsoport vihette haza a Béke díjat. Stephan Bolliger, Steffen Ross, Lars Oesterhelweg, Michael Thali és Beat Kneubuehl, a Berni Egyetemről díjnyertes munkájukban azt vizsgálták, a teli vagy az üres sörösüveg törik-e könnyebben, s hogy ezek vagy egy emberi koponya szilárdabb. A kutatás haszna vitathatatlan, hiszen a kérdés döntő fontosságú lehet azok számára, akiket kocsmai verekedésben üveggel ütnek le.

Közegészségügyi díjat kapott Elena Bodnar, Raphael C. Lee, and Sandra Marijan, a Chicagói Egyetem munkatársai annak a melltartónak a kifejlesztéséért, amit vészhelyzetben könnyedén egy pár gázmaszkká lehet alakítani - egyet a melltartó viselője vehet föl, a másikkal pedig megmentheti egy közelben tartózkodó ember életét. A díjat átvevő Elena Bodnar a helyszínen bemutatót tartott a melltartó helyes használatáról és minden díjazott társának kiosztott belőle egyet.

Az állatorvosi teljesítményekért járó díjat Catherine Douglas és Peter Rowlinson, a Newcastle-i Egyetem mezőgazdasági, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési tanszékének kutatói vehették át annak elismeréseként, hogy kimutatták: azok a tehenek, amelyeknek van nevük több tejet adnak, mint a névtelenek. Dr. Douglas, a BBC-nek elmondta, nagy rajongója a bolond Nobel-díjnak, és rendkívül örül a megtiszteltetésnek. Douglasék kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan lehet javítani a tejelő marhák életkörülményeit. Céljuk az volt, hogy megtalálják, mivel lehet csökkenteni az állatokat érő stresszt, a bennük lévő félelmet, hogyan lehet javítani az ember és állat közötti kapcsolatot.

A közgazdasági díjat négy izlandi bank vezetői kapták, amiért megmutatták a világnak, hogy kis bankok is naggyá válhatnak, és fordítva (továbbá annak demonstrálásáért, hogy ugyanez egy egész nemzetgazdasággal is véghezvihető.)

A biológiai IgNobelt egy japán csapat, Fumiaki Taguchi, Song Guofu és Zhang Guanglei nyerte el. A Kitasato Egyetem orvos-doktoranduszai kimutatták, hogy óriáspandák székletéből kivont baktériumok segítségével akár 90 százalékkal is csökkenthető a konyhai hulladék mérete.

Orvosi díjjal ismerték el Donald L. Unger amerikai reumatológus fáradozásait, amelyek során az ujjak ízületgyulladásának lehetséges okait vizsgálva több mint 60 éven át naponta szorgalmasan ropogtatta bal kezének ujjperceit, miközben a jobb kezét békén hagyta. Unger eredményeiről "Ízületgyulladáshoz vezet-e az ujjak ropogtatása?" című tudományos munkájában számolt be.

A fizikai díj három amerikai kutató, Katherine K. Whitcome (Cincinnati Egyetem), Daniel E. Lieberman (Harvard Egyetem) és Liza J. Shapiro (Texasi Egyetem) érdemelte ki azzal, hogy analitikai módszerekkel meghatározták, miért nem borulnak föl az állapotos nők.

A kémia terén végzett kutatásaiért a Mexikói Autonóm Egyetem három szakembere, Javier Morales, Miguel Apatiga és Victor M. Castano vehetett át díjat, miután mesterséges gyémántot állítottak elő tequilából.

Az irodalmi bolond Nobel nyertese az ír rendőrség: több mint 50 alkalommal állítottak ki közúti szabálysértési feljelentés a notórius szabálysértő, Prawo Jazdy nevére, ami lengyelül jogosítványt jelent. A díjat az írországi lengyelek nevében a lengyel Karolina Lewestam vette át lengyel jogosítványával a kezében, és minden jót kívánt az ír rendőrségnek.

A matematikai díjjal a Zimbabwei Takarékbank elnökét, Gideon Gonót tüntették ki. Az indoklás szerint Gono nagyot lendített a lakosság számismeretén azzal, hogy bankja az egy centestől a százbilliós értékig nyom bankjegyeket.

Bolondünnep

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az esemény hangulatára jellemző, hogy a tavaly kémiai díjat nyert Martin Chalfie idén nyereményként vett részt az ünnepségen: ő volt a "Nyerj randit egy Nobel-díjassal" verseny fődíja.

A díjakat átvevő kutatók egyenként 60 másodperces köszönőbeszédet tarthattak a pulpituson, az időt könyörtelen szigorral egy kilencéves kislány mérte.

Az ünnepségen korábbi bolond Nobel-díjasok is megjelentek, köztük Kees Moeliker, aki 2003-ban nyerte el a díjat, miután homoszexuális nekrofíliát figyelt meg egy tőkés récénél. Moeliker munkahelye, egy rotterdami múzeum ablakának nekiütközött egy szerencsétlen gácsér, amely az ütközéstől elpusztult és leesett a földre. A kutató éppen a récét figyelte, amikor fölbukkant egy másik gácsér és több mint egy órán át párzott a döglött madárral. (A témáról részletesebben az állatvilág "szexuális kalandozásait" bemutató Szabados állati szex - a promiszkuitástól a nekrofiliáig című cikkünkben olvashat.)